A kelbimbó gratin egy krémes, vega egytálétel, amely a besamel mártástól lesz extrán selymes. 

A gratin tulajdonképpen a csőben sült étel szofisztikáltabb  megnevezése, egy olyan étel, amely sütőben készül el, és az alapját valamilyen zöldség vagy hús adja, amelyet krémes, lágy mártással vonunk be. Ahogy a legtöbb zöldségből, úgy a kelbimbóból is létezik csőben sült változat, amelyet igazán egyszerű összerakni, csupán egymásra kell helyezni az alapanyagokat, majd hagyni, hogy a sütő tegye a dolgát.

Kelbimbó gratin

1 kg kelbimbó
5 dkg vaj
10 dkg trappista sajt
zsemlemorzsa
Besamel mártáshoz: 5dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg sajt

A kelbimbót lobogó sós vízben 8 perc alatt enyhén puhára főzzük, majd leszűrjük.

Miközben a zöldségek főnek, elkészítjük a sajtos besamelt: a vajat megolvasztjuk, és simára keverjük liszttel, akárcsak mintha egy rántás alapot készítenénk. Ezt a masszát forró tejjel felöntjük, befűszerezzük és sűrűsödésig kb. 2 percig kis lángon főzzük. A végén hozzáadjuk a lereszelt sajtot (de nem az egészet, körülbelül a felét, hogy a végére is maradjon).

Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk, majd elrendezgetjük benne a kelbimbókat. Leöntjük a besamel mártással, megszórjuk a megmaradt sajttal, majd meghintjük a zsemlemorzsával.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: