A rizsről nincs olyan ember, aki ne hallott volna, na de vajon mi a helyzet a fekete rizzsel? Ha különleges és meghökkentő ételre vágysz, akkor ne is keresgélj tovább! 

Bár itthon valóban ritkaságnak számít, oly annyira, hogy kevés bolt vagy webshop forgalmazza csupán. Megfőzve színe inkább a padlizsán lilára emlékeztet, szóval kiválóan alkalmas arra, hogy feldobja a tányérunkat. Kínában régebben tiltott rizsnek is nevezték, ugyanis csak a kiváltságos nemesi réteg fogyaszthatta. Annak pedig, aki megszabta a szabályt, komoly büntetéssel kellett számolnia.

Miért érdemes kipróbálni? 

A fekete rizs gluténmentes, szóval nyugodtan fogyaszthatják az arra érzékenyek is. Gazdag növényi rostban, így kiváló hatással van az emésztésre. Gazdag antocianinban, ami egy vízben oldódó antioxidáns vegyület. Nem mellesleg ez a felelős a rizs szokatlan, lilás-fekete színéért is, sőt az áfonya színanyagát is ez szolgáltatja. Számos kutatás igazolja ezen vegyület pozitív hatását az oxidatív stressz ellen.

Emellett kevesebb cukor található benne, sok rost és E-vitamin. A cukorbetegség megelőzésében is segít.

Kókusztejes fekete tejberizs

• 1 bögre (2,5 dl-es) fekete rizs
• 3 bögre kókusztej
• 1-2 csipet só
• 2 evőkanál kókuszreszelék
• 2 rúd vanília magja
• 2-3 evőkanál citromlé

A fekete rizst hideg, folyó vízben mossuk meg. Tegyük egy lábasba, öntsük rá a kókusztejet, a sót, a vanília rudakat és ízlés szerint édesítsük, például kókuszvirágcukorral. Folyamatos kevergetés mellett főzzük meg a rizst. Ez körülbelül 40 percet vesz majd igénybe, ha szükséges pótoljuk a kókusztejet.

A kókuszreszeléket daráljuk le, de durván darabolva is hozzáadhatjuk. Ha megpuhult a rizs, akkor húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a citrom levét. Kész is az egészséges és trendi desszertünk! Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: