A sáfrány egyik legdrágább fűszernövény a világon, amely sokáig csak a nemesek kiváltsága volt. Népszerű levesekhez, süteményekhez és húsokhoz, de gyógynövényként is ismert.

Miért annyira drága?

A sáfrány termesztése nehéz fizikai munkát igényel, 90%-a Iránban történik. A virágokat nem lehet géppel, csakis kézzel leszedni, majd leválasztani és végül lassan kiszárítani a vékony bibeszálakat. Gépi termesztéséről egyenlőre szó sem lehet, mivel a bibék túlzottan törékenyek.

Ami szintén az árát emeli, hogy a sáfrány nagyon alacsony hozamú, egy hektárnyi virágmezőről alig több, mint 2 kg fűszert tudnak előállítani. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a sáfrány mindössze hat hétig virágzik, általában szeptember végétől december elejéig terjedő időszakban. Sőt, az sem mindegy, hogy a nap melyik szakaszában kerül sor a szüretelésre, a levegő páratartalma ugyanis befolyásolja a fűszer minőségét: a legjobb a kora reggeli órákban sort keríteni rá. Így már azért érthetőbb, hogy miért annyira drága a sáfrány, ugye?

saffron 1136778 1280
A sáfrány virága

Akkor, miért használjuk?

A sáfrányból valóban elég egy csipetet fogyasztani, és ezt nem csak borsos ára miatt mondjuk! Aki túlságosan sokat fogyaszt belőle, annak sajnos kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, úgy mint hányinger, hányás és szapora szívdobogás.

A sáfrány jót tesz az emésztésünknek és hatásos puffadás ellen. Nagyobb lakomák után érdemes lehet kipróbálni a sáfrány teát: ebben az esetben egy csipetnyi sáfrányt 2 deciliter vízben forraljunk fel, majd ízesítsük mézzel! A teának nyugtató, stresszoldó hatása is van. Ha nem jön szemünkre álom, szintén érdemes a sáfrányhoz fordulni!

A fűszerben található fitonutriensek pedig jót tesznek a szemünknek, védik a fotoreceptorokat a károsodástól.

A hamisított sáfrány

Rendkívül magas ára miatt talán nem is meglepő, hogy a bűnelkövetők is látnak benne fantáziát. A hamisításhoz ugyanis nincs is másra szükség, mint egy kis hagymára és némi narancssárga festékre. A leggyakoribb sáfrányhelyettesítő a szárított hagyma, de akadt már példa körömvirágra és számos más növényre is. A legjobban úgy óvhatjuk meg magunkat a csalástól, ha nem a por változatot, hanem szálas sáfrányt vásárolunk.

Sajnos olcsó sáfrány nem létezik, ezt jobb is, ha elfogadjuk. Ha a piacokon nagyon jutányos áron jönne velünk szembe, akkor valószínűleg a sáfrányos szeklice (parasztsáfrány) akadt az utunkba. Ez is egy nagyon szép növény, de, akik cikkünk főszereplőjének karakteres ízére vágynának azokat csalódás érné.

Hirdetés: