Ha már túl vagyunk a nagy vendégeskedésen – ami akár már a hasunkon is meglátszik – akkor eljött az ideje, hogy kicsit visszább vegyünk. A túl sok hús és édesség után, egy könnyű zöldséges leves biztosan remekül hangzik majd!

Ha picit fellélegeztünk a nagy karácsonyi lakomák után, akkor a hasunknak is jó volna ezt tenni. A hagyományos magyar menüsor ugyanis nem épp könnyedségéről híres. Persze nem törvényszerű, hogy mindenkinek emésztési problémái legyenek az ünnep után, azért egy kis tehermentesítés senkinek sem árthat.

Éppen ezért egy könnyű kis leves kombót hoztunk nektek. Hozzátennénk, hogy mind a zeller, mind a paradicsom kifejezetten jót tesz a megviselt gyomornak.

Lássuk hát őket!

Egyszerű zellerkrémleves

Hozzávalók

  • 0,5 dl olaj
  • 30 dkg zeller
  • 1/2 fej hagyma
  • 4 dkg fehérrépa
  • 4 dkg sárgarépa +8 dkg burgonya
  • 2 db leveskocka
  • 2 dl tejszín
  • reszelt sajt a tálaláshoz

A megtisztított és kockára vágott zöldségeket olajon megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, majd hozzáadjuk a leveskockát.

Amikor a zöldségek puhára főttek, botmixerrel pépesítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és kb. 2 percig forraljuk. Sajttal megszórva vagy pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Bazsalikomos paradicsomleves

Hozzávalók

  • 1,2 kg húsos paradicsom (vagy konzerv egész paradicsom)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 2,5 dl zöldségleves, kockából
  • 1 csokor bazsalikom
  • 8 szelet bagett
  • 20 dkg tehéntúró
  • néhány csepp  citromlé
  • durvára tört bors a tálaláshoz

A paradicsomokat meghámozzuk, és falatnyi kockára vágva 20 dkg paradicsomot félreteszünk a tálaláshoz.

Lábasban üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és lassú tűzön, fedő alatt kb. 15 percig pároljuk. Ezután botmixerrel pépesítjük. hozzáöntjük a zöldséglevest, felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.

A bazsalikomot megmossuk, apróra vágjuk, és a levesbe szórjuk. Sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint. Belekeverjük a félretett paradicsomkockákat, hűlni hagyjuk.

Tálaláskor a kenyeret megpirítjuk, rámorzsoljuk a túrót, és citromlével, sóval, durvaborssal ízesítjük.

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: