A túrós batyu egy mindenki által ismert, klasszik hazai péksütemény. Általában élelmiszerboltokban és pékségekben szerezhetjük be, de egy kevéske ráfordított idővel otthon is összedobhatjuk. Mutatjuk hogyan tehetjük meg a legegyszerűbben!

A túrós batyu akkor igazán finom, ha tele van töltelékkel, és a tészta is kellően puha és foszlós, szinte csak hajszálvékonyan ölelje körül a túrós tölteléket. Na mármost, nem tudom ti mit tapasztaltatok, de sajnos mi többször belefutottunk olyan batyuba, aminek tésztája száraz volt, valamint a finom tölteléknek is igencsak híján volt. Tehát pont azok a problémák voltak vele, amelyektől igazán finomnak kellene lennie ennek a péksütinek. Így jött az elgondolás, hogy elkészítjük mi magunk, ugyanis igenis létezik finom túrós batyu, nem kell a bolti, sokszor száraz verzióval megelégednünk.

A mazsola-kérdéssel pedig érdemes figyelembe vennünk a célközönségünket, ugyanis ahányan imádják, legalább annyian utálják a batyuban amitt-amott felbukkanó száríttt szőlőszemeket. Szerintünk úgy az igazi, ha van benne, de ha ti nem így gondoljátok, akkor nyugodt szívvel hagyjátok ki a  töltelékből.

Hozzávalók

  • Tészta hozzávalói:
  • 25 dkg rétes liszt
  • 25 dkg finom liszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 2 ek cukor (púpozott)
  • Töltelék hozzávalói:
  • 45 dkg tehéntúró
  • 2 ek tejfel
  • 2 ek búzadara
  • 5 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 db tojás
  • A lekenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek tej

 

Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekutyuljuk. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.

Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük,  amíg a duplájára nem nő.

A túrót egy villával szétnyomkodjuk, aztán hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.

Amikor meg kelt a tészta egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8×8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk (én 1 ek. túrót tettem), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, utána betesszük sülni kb. 20 percre.

A megsült és kihűlt batyukat meghintjük porcukorral. Ha elkészíted a házi túrós batyut, az biztos, hogy többet nem kell majd a bolti variánsa!

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: