A körözött-készítés körül újabb és újabb vitás kérdés lát napvilágot, annyi hogy az ember csak kapkodja a fejét. Tehéntúróból is készíthető? Mehet bele fokhagyma, vagy az egyenesen szentségtörés? Mi a tökéletes arány? Mennyi az az annyi?

Sokan amellett teszik le a voksukat, hogy az igazán jó körözött csakis juhtúróból készülhet. Mi nem fogalmaznánk ilyen sarkosan, hiszen szerintünk tehéntúróból is lehet nagyon finom kenyérfeltétet csinálni. Az igaz, hogy az igazi juhtúrónak olyan íze van, amit nehezen lehet összetéveszteni, és nagyon karakteres körözött válik belőle. (A bryndza és a juhtúró nem ugyanaz, előbbit kapni leggyakrabban a szupermarketekben.)

Ha a piacon mégis igazi juhtúróba futunk, akkor ne mulasszuk el, tényleg megéri belőle is kipróbálni a körözött elkészítését.

Készíthető csak juhtúróból, csak tehéntúróból, de szerintünk az egyik legfinomabb, ha felezzük. Az elkészítése nagyon egyszerű, csupán arra figyeljünk, hogy valóban juhtúrót vásároljunk.

A klasszikus felállás szerint, a juhtúró és a tehéntúró legyen fele-fele, de ha úgy jön ki, akkor lehet picit több a juhtúró, az nem fog neki ártani!

Hozzávalók

  • 250 g juhtúró
  • 100 g tehéntúró
  • 150 ml tejföl
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • só ízlés szerint (tengeri)
  • 1 dkg vöröshagyma (reszelt)

 

Egy tálban villával alaposan szétnyomkodjuk a túrókat.

Hozzátesszük a többi alkatrészt is, és kikeverjük.

 

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: