Érdemes olyan napokat is beiktatnunk a hét folyamán, amikor abszolút nem fogyasztunk húst. Ezekre az alkalmakra tökéletes megoldás a gombafasírt, amely szinte teljesen ugyanúgy készül, mint a húsból formált kistestvére.
A zöldségfasírtokban az a jó, hogy nagyon egyszerűen elkészíthetőek, ráadásul még egészségesek is, és pont ugyanarra használhatjuk őket, mint a hagyományos húsos verziókat. Az egyetlen gond velük, hogy annyira ízletesek, hogy gyorsan el tudunk belőlük pusztítani tetemes mennyiséget is.
A gombafasírt főzelékek mellé is ideális, de burgonyapürével, sőt mártogatós mellé kínálva is remek fogás. A gyors zöldségfasírtok egyébként is nagy kedvenceink, egy korábbi cikkünkben a cukkinifasírttal ismerkedhettek meg.
Ezúttal Duravecz Emese, a Marmalade blog szerzőjének receptjét hoztuk el, amelyet ha szeretnénk vegán formában is elkészíthetünk: ebben az esetben tojás helyett chiamag és víz megfelelő arányban összekutyult keverékéből formáljuk ki a fasírtgolyócskákat.
Hozzávalók
- 40 dkg csiperke
- 1 fej lila hagyma
- só
- fél kiskanál oregánó
- fél kiskanál majoránna
- 3 evőkanál liszt
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás (vagy 1 evőkanál chiamag 3 evőkanál vízzel elkeverve)
- sütéshez napraforgóolaj vagy kókuszolaj
Tisztítsuk meg a gombát és vágjuk fel apróra. Szeleteljük fel a lila hagymát is és kevés olajon dinszteltjük. Adjuk hozzá a gombát és pároljuk meg. Tegyük félre hűlni.
Fűszerezzük sóval, oregánóval, majorannával. Keverjük bele a tojást, vagy – ha a vegán verziót szeretnénk elkészíteni – a vízzel feloldott chiamagot. Szórjuk meg zsemlemorzsával, liszttel, majd keverjük szépen össze. Tegyük hűtőbe 20 percre.
A pihentetés után formázzunk belőle gombócokat, tenyerünkkel lapítsuk le, (így könnyebben átsül) és a felmelegített olajon süssük át mindkét oldalán.
Használhatunk szilikonos muffinformát, ehhez kb. 25 perc sütési idő szükséges, olaj nélkül.
Melegen fogyasztva a legeslegfinomabb!
Borítókép forrása: Dietinfo