Érdemes olyan napokat is beiktatnunk a hét folyamán, amikor abszolút nem fogyasztunk húst. Ezekre az alkalmakra tökéletes megoldás a gombafasírt, amely szinte teljesen ugyanúgy készül, mint a húsból formált kistestvére.

A zöldségfasírtokban az a jó, hogy nagyon egyszerűen elkészíthetőek, ráadásul még egészségesek is, és pont ugyanarra használhatjuk őket, mint a hagyományos húsos verziókat. Az egyetlen gond velük, hogy annyira ízletesek, hogy gyorsan el tudunk belőlük pusztítani tetemes mennyiséget is.

A gombafasírt főzelékek mellé is ideális, de burgonyapürével, sőt mártogatós mellé kínálva is remek fogás. A gyors zöldségfasírtok egyébként is nagy kedvenceink, egy korábbi cikkünkben a cukkinifasírttal ismerkedhettek meg. 

Ezúttal Duravecz Emese, a Marmalade blog szerzőjének receptjét hoztuk el, amelyet ha szeretnénk vegán formában is elkészíthetünk: ebben az esetben tojás helyett chiamag és víz megfelelő arányban összekutyult keverékéből formáljuk ki a fasírtgolyócskákat.

Hozzávalók

  • 40 dkg csiperke
  • 1 fej lila hagyma
  • fél kiskanál oregánó
  • fél kiskanál majoránna
  • 3 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás (vagy 1 evőkanál chiamag 3 evőkanál vízzel elkeverve)
  • sütéshez napraforgóolaj vagy kókuszolaj

Tisztítsuk meg a gombát és vágjuk fel apróra. Szeleteljük fel a lila hagymát is és kevés olajon dinszteltjük. Adjuk hozzá a gombát és pároljuk meg. Tegyük félre hűlni.

Fűszerezzük sóval, oregánóval, majorannával. Keverjük bele a tojást, vagy – ha a vegán verziót szeretnénk elkészíteni – a vízzel feloldott chiamagot. Szórjuk meg zsemlemorzsával, liszttel, majd keverjük szépen össze. Tegyük hűtőbe 20 percre.

A pihentetés után formázzunk belőle gombócokat, tenyerünkkel lapítsuk le, (így könnyebben átsül) és a felmelegített olajon süssük át mindkét oldalán.

Használhatunk szilikonos muffinformát, ehhez kb. 25 perc sütési idő szükséges, olaj nélkül.

Melegen fogyasztva a legeslegfinomabb!

Borítókép forrása: Dietinfo

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: