A falafel olyan különlegességnek számít, amelyért étterembe kell menünk – legalábbis nagyon sokan így gondolják. Ez azonban nem igaz, ugyanis otthon is nagyon egyszerűen és viszonylag olcsón elkészíthetjük, mutatjuk is hogyan. 

Ha falafelt akarunk készíteni, akkor van egy szabály, amit muszáj betartanunk, máskülönben inkább neki se fogjunk. A konzerv csicseri borsóból akármennyire is könnyűnek tűnhet golyócskákat gyúrni, sajnos nem lehet, csakis beáztatott, de nem főzött száraz csicseri alkalmas erre a célra.

Ez elsőre talán furcsán hangzik, de nem kell aggódni, az olajban sütés közben teljesen megpuhul a darált csicseri. A falafelt hazájában leggyakrabban bő olajban készítik, de akkor sincs semmi gond, ha sütőben piritjük meg.

A közel-keleti gyökerekkel bíró fogás annyira ízletes, hogy nem csak vegáknak, de megrögzött húsimádóknak is jó szívvel ajánljuk.

Hozzávalók

  • 250 gramm száraz csicseriborsó
  • 1 evőkanál liszt
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • opcionális friss petrezselyem
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint 
  • fél liter étolaj a sütéshez

 

A csicseriborsót bőséges sós vízbe áztatjuk egy éjszakára.

Másnap aprítógépbe tesszük az összes többi hozzávalóval együtt. Durvára daráljuk: fontos, hogy ne legyen se túl darabos, se egészen homogén, olyan legyen, mint a darált dió.

Hagyjuk egy kicsit állni, majd kis, lapos korongokat formázunk belőle összegyúrva a fenti hozzávalókkal.

A korongokat forró olajban megsütjük.

Borítókép forrása: Epicorius

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: