A cékla nem egy közkedvelt zöldség – és ez véleményünk szerint elég nagy hiba, ugyanis a cékla szuper jól kihasználható a konyhában, például lehet belőle hűsítő krémleves is.
Krémlevest készíteni mindig hálás feladat, hiszen csak elő kell készíteni a hozzávalókat, megfőzni, aztán összeturmixolni, és már kész is a finomság. És, hogy miért pont céklából készítsük? Azon túl, hogy nagyon egészséges és finom, annyira jól is néz ki, hogy akár szexinek is nevezhetnénk, ha nem egy ételről lenne szó. Lényeg a lényeg: a cékla egy szép étel, élénk lila színénél pedig kitalálni sem lehetne jobbat.
A cékla krémlevesnek kifejezetten jót tesz egy kevéske alma – amely enyhén édeskéssé varázsolja az ízét – , ha pedig mindezt egy-két picinyke kocka fetával is feldobjuk, akkor igazán összhangban lesz a végeredmény.
Hozzávalók
- 5 darab cékla
- 5 dekagramm vaj
- 1 fej vöröshagyma
- másfél liter víz vagy alaplé
- 1 darab krumpli
- 1 darab savanykás alma
- 1 ízlés szerint só&bors
- 150 mililiter tejföl
- 10 dekagramm feta (opcionális)
A hozzávalókat meghámozzuk, a hagymát apróra, a céklát, a krumplit és az almát pedig kockákra daraboljuk.
A vajon megdinszteljük a hagymát, felöntjük vízzel vagy alaplével, és beletesszük a megtisztított és kockára vágott vágott céklát és krumplit.
Amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek, beletesszük a feldarabolt almát is, majd szerecsendióval fűszerezzük.
Amikor minden megpuhult és kész, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges utánsózzuk.
Levesbetétnek fetát adhatunk, de pirított magvakkal (tökmag, stb) is megszórhatjuk, vagy akár mindkettővel is feldobhatjuk a levest.
Ha vegán formában szeretnétek elkészíteni, akkor vaj helyett használjatok jó minőségű margarint, tejföl helyett pedig vegán krémet. Így is nagyon finom lesz a cékla krémleves.
Recept forrása: Só és bors