A régi idők menzáit idézi a frankfurti leves, ami bár első hallásra nem hangzik gourmet fogásnak, szerintünk azon kevés ételek közé tartozik, amelyet még a suliban is jól készítettek.
A frankfurti leves tipikusan az a fogás, ami hideg időben esik jól, ráadásul olyan gazdag étel, hogy leves létére főételként is megállja a helyét. A sok zöldség miatt igen tápláló, és gyakorlatilag el sem lehet rontani, arra viszont figyeljünk, hogy mindig jobb minőségű virslit használjunk hozzá.
Hozzávalók
- 1 ek vaj
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 tk majoránna
- 1 tk köménymag
- 4 db krumpli
- 1 (közepes) fej kelkáposzta
- 10 dkg frankfurti virsli
- só, bors ízlés szerint
- 1 pohár telföl
- 1 ek liszt
- 2 l víz
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát dinsztelni kezdjük a vajon, majd egy percen belül hozzáadjuk a felkockázott krumplit.
Fűszerezzük paprikával, sóval, borssal, köménnyel és majoránnával, majd egy perc kevergetés után felöntjük vízzel.
10 perc főzés után hozzáadjuk a felcsíkozott kelkáposztát, ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk. 30 percig (vagy amíg a hozzávalók a kívánt állagúra puhultak) főzzük, majd beletesszük a felkarikázott virslit és további 5 percen keresztül főzzük.
Habarást készítünk: A lisztet simára keverjük a tejföllel, majd lassanként hozzáadagoljuk a leves levét. A habarás határozza meg, hogy milyen a frankfurti leves: készíthetjük bármilyen sűrűre, de számoljunk azzal is, hogy a krumplinak eleve sűrítő hatása van.
[sc name=”facebook” ]