Ha már tele a polc a hagyományos köretekkel, és újítani szeretnénk, akkor az édesburgonyás krumplipüré remek választás.
Az édesburgonya szép lassan vált kedvelt alapanyaggá a hazai konyhában, nem is érdemtelenül: a korábban csodabogárnak tartott édeskés gyökérzöldség egészséges, sokféleképpen variálható, és egy-két kivételtől eltekintve remek alternatívát nyújt a mezei burgonyás ételek kiváltásához.
Természetesen a magyarok hagyományos krumplipüréjét sem kell lebecsülni, a vajas-tejes köret nyomán érdemes adni egy esélyt az édesburgonyából készült pürének is, amelyből finom, illatos és egészséges köret varázsolható.
Az elkészítésben azért akad egy kis különbség a krumpli és az édesburgonya között: míg előbbit sós vízben szokás megfőzni a pürésítés előtt, utóbbit érdemes inkább a sütőben kisütni, ugyanis ilyenkor sokkal koncentráltabban megmarad az íze.
Hozzávalók
- 1 kg édesburgonya
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 2 teáskanál vaj
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi szerecsendió
- bors
Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, egy villával megszurkáljuk, majd a tepsibe helyezzük őket. Alufóliát borítunk rá, körben kicsit lenyomkodjuk, 180 fokos sütőbe toljuk, és a zöldségek méretétől függően 45–60 perc alatt szép puhára sütjük.
Ha kész, kivesszük, majd pár percig hűlni hagyjuk, utána félbevágjuk, a húsukat egy kanállal kikaparjuk, majd botmixerrel pürésítjük vagy krumplinyomóval alaposan összetörjük.
Ezután fokozatosan hozzáöntjük a tejet, a tejszínt, az olívaolajat, majd hozzáadjuk a vajat, sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízlés szerint ízesítjük, majd még egyszer krémesítjük egy botmixer segítségével.
Az édesburgonyás krumplipüré sült vagy rántott húsok, zöldségek vagy halak, grillezett vagy bundás sajt mellé is ideális köret.
[sc name=”facebook” ]