A borkrémleves tipikus ünnepi étel, ami remek választás, ha meg akarod úszni a halászlével vagy a húslevessel járó hosszú főzőcskézést.
Borban az igazság – tartja a mondás, és bár leves formájában már nem sok alkohol van benne, ízre viszont annál finomabb, ráadásul tökéletes felvezetője a karácsonyi menünek.
Az édes és elegáns levest ízlésünk szerint fűszerezhetjük, készülhet édes, félédes vagy akár száraz borból is, ám a habgaluskáról sose feledkezzünk meg!
Hozzávalók
1.5 dl édes fehérbor
1 citrom
kis darabka fahéj
3-4 szegfűszeg
8 tojássárgája
15 dkg kristálycukor
2 dl főzőtejszín
8 dkg mazsola a tetejére
édes tejszínhab
A bort 3 deci vízzel felhígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és vékonyan lehántolt sárga héjával, a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve felforraljuk.
A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, a tejszínnel felhígítjuk, és a forró bort vigyázva, sűrűn kevergetve – nehogy összekapjon – szépen rászűrjük. A tűzre téve egészen addig kevergetjük, amíg kissé besűrűsödik, de nagyon ügyeljünk oda, hogy véletlenül se forrjon fel.
Ezután átszűrjük, majd a megmosott, borba áztatott mazsolát beleszórjuk.
Forrón, de lehűtve is fogyaszthatjuk, az édes tejszínhabról pedig semmiképpen ne feledkezzünk, azzal díszítve tálaljuk!
Kész is a borkrémleves, jó étvágyat kívánunk hozzá.
[sc name=”facebook” ]