Az aszalt gyümölcsök minden évszakban elérhetőek, télen például gyümölcsleves formájában is érdemes elkészíteni őket.
Bár a gyümölcsleves hallatán a finom, friss gyümölcsök ugranak be elsőként, de tudtátok, hogy aszalványokból is készíthetünk ízletes gyümölcslevest? Ha még nem próbáltátok, érdemes neki adni neki egy esélyt, mert az aszalt gyümölcsleves télen is képes egy kis könnyed nyári hangulatot csempészni a konyhába.
Ez a leves remekül működik egy finom kacsa vagy egy sima fokhagymás sertéssült előtt is.
Hozzávalók
- 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs
- 6 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 1 dl fehérbor
- 8 dkg méz
- 2 db citrom
- 2 dl tejföl
- 2 dkg liszt
Az aszalt gyümölcsöket apró kockára vágjuk, majd 1-2 dl vízbe áztatjuk. A fahéjat és a szegfűszeget 2 dl vízben feltesszük főni, amikor a felére forrt, leszűrjük.
Felforralunk kb.6 dl vizet, beletesszük a bort, a mézet, a reszelt citromhéjat, a leszűrt fűszeres levet és egy csipet sót.
Amikor forr, belekeverjük a tejfölben kikevert lisztet, és lassú tűzön, vigyázva, 5-10 percen át összeforraljuk.
Amikor jól kiforrt, leszűrjük, ízesítjük a citrom levével, és belerakjuk az aszalt gyümölcsöket.
Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön.
Kész is az aszalt gyümölcsleves, amelyet tálaláskor megszórhatunk frissen reszelt citrom vagy narancshéjjal is.
[sc name=”facebook” ]