Köztudott, hogy újévkor lencsét kell enni, a lencsefasírt pedig az egyik legjobb formája annak, hogy eleget tegyünk ennek a hagyománynak. 

Szinte minden család készít lencsét Újévre, aminek ereje és szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint minél többet fogyaszt belőle valaki, annál szerencsésebb lesz a következő esztendőben: lehet ez lencseleves, lencsesaláta vagy lencsefőzelék, de szerintünk mind közül az egyik legfinomabb a lencsefasírt.

Következő receptünk amellett, hogy  „babonás ételként” is megállja a helyét, semmilyen állati eredetű alapanyagot nem tartalmaz, így azok is nyugodt szívvel fogyaszthatják, akik a vegán étrend hívei.

lencsefasírt
Fotó: Rachael Hartley Nutrition

Hozzávalók

25 dkg zabpehely
10 dkg lencse ( főtt. barna vagy vörös)
4 gerezd fokhagyma (pépesített)
1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágott)
2 ek mustár
majoranna ízlés szerint
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
1 ek szezámmag
2 ek zsemlemorzsa (a bundához)

A lencsét előző este megtisztítjuk és beáztatjuk, majd másnap sós vízben megfőzzük.

A zabpelyhet leforrázzuk, állni hagyjuk, amíg jó alaposan megszívja magát. Ezután hozzákeverjük a hagymákat, a lencsét, a fűszereket, a mustárt és a szezámmagot.

Vizes kézzel kisebb méretű, csinos fasírtokat formázunk.

A fasírtokat megszórjuk zsemlemorzsával.

Minimális olajban vagy kókuszzsírban kisütjük őket, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat ne szívják magukba.

Melegen tálaljuk, jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: