Túl sok volt a karácsonyi evés-ivás, esetleg Szilveszterkor húztunk belőle? A korhelyleves mellett egy meleg húsleves is nagy segítség lehet, hogy minél hamarabb túllegyünk a macskajajon. 

A kínzó másnaposság ellen mindenkinek megvan a maga receptje, s míg egyesek a szuperturmixokra, mások a meleg savanykás levesekre esküsznek. Első és legfontosabb ilyenkor, hogy pótoljuk a folyadékot, hiszen az előző esti nagy ivászat sok vizet vont el a szervezetünkből, és bár az alkohol lebomlását nem igazán lehet meggyorsítani, a kellemetlen tüneteket csökkenthetjük a megfelelő étel fogyasztásával.

Nekünk semmi sem vált be jobban, mint egy finom, forró húsleves, ezért most ennek a receptjét hoztuk el.

húsleves | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Fotó Cookpad

Hozzávalók

1 kg marhafartő
0.5 kg marhalábszár
1 kg marhacsont (ritkacsont)
30 dkg marha velőscsont
0.5 kg sárgarépa0.5 kg fehérrépa
1 kis db zeller
1 kis db karalábé
15 dkg kelbimbó
1 nagy fej vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 ek bors
só ízlés szerint
2 dkg vaj
1 csokor petrezselyem

A levesbetéthez

20 dkg cérnametélt

Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, majd ízlés szerint megsózzuk.

Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot.

Közben megtisztítjuk a zöldségeket, fél sárgarépát félreteszünk, a többirépát félarasznyi darabokra vágjuk, hosszában pedig ketté. A paprikának kivágjuk a csumáját és félbevágjuk, a hagyma, paradicsom és kelbimbót pedig egészben meghagyjuk.

Egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket és a borsot egészben, tovább főzzük nagyon lassan, még 3 – 4 órán át, míg a hús szépen meg nem puhul.

A félretett sárgarépát lereszeljük, a vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk.

Amikor a hús ár kész, elzárjuk a leves alatt a lángot, egy csésze hidegvizet öntünk a leveshez és lefedve 10 percig ülepedni hagyjuk.

A leveslevét másik fazékba szűrjük.

A húst kiemeljük, lefejtjük a hártyákat, inakat, majd felszeleteljük, lábasba tesszük és felöntjük annyi levessel, hogy éppen hogy ellepje.

A zöldségeket is átszedjük egy lábasba, levest merünk rá.

A három edényt a levessel, a levessel fedett hússal és a levessel fedett zöldségekkel hideg helyre tesszük, egy éjszakán át pihentetjük.

Melegítés előtt a levesről leszedjük a zsírt, a forró leveshez adjuk a velőscsontot úgy, hogy azokat a végeket, ahol a velő látszik, nagyon alaposan megsózzuk.

Egy óra lassú forralás után a csontokat kiemeljük és a leveshez adjuk a cérnametéltet. Amikor megfőtt, az apróra vágott petrezselyemzöldet is beletesszük.

Külön melegítjük a levessel fedett zöldségeket és a húst.

A velőt tálba ütjük a csontból és kevés levest adunk hozzá, hogy melegen tartsuk. Kész is a húsleves, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: