A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út – legalábbis így tartja a mondás. A legényfogó leves azonban nem véletlenül kapta a nevét, van benne minden, mi szem szájnak ingere.
A legényfogó levesnek nincs kőbe vésett receptje, ahány ház, annyi szokás. Ám mégiscsak van bennük valami közös, mégpedig a levest körülövező legenda, amely szerint, ha a lányos anyák el akarták kápráztatni a vőjelölt férfit, akkor ezt a levest készítették neki.
Bár az kérdéses, hogy sikerül-e elragadtatni a tartalmassal fogással a kiszemelt férjet, annyi viszont bizonyos, hogy a finom levest, nem csak a legényfogás alkalmával érdemes elkészíteni.
40 dkg csirkemell
30 dkg csirkemáj
20 dkg zöldborsó
20 dkg gomba
20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér
2 dl főzőtejszín
2 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
olaj
só
fehér bors
2 dl húsleves (vagy 2 dl víz és 1 húsleveskocka)
1 teáskanál szárított tárkony
1 teáskanál citromlé
Kevés olajon aranybarnára pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst. Ha kifehéredik, beletesszük az ugyancsak apró darabokra vágott zöldségeket és a borsót (ha konzerv borsóból készül, később a gombával együtt adjuk hozzá). Megsózzuk, borsozzuk.
Fedő alatt félig megpároljuk a húst és zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. Felöntjük vízzel és 2 dl húslével (ennek hiányában több vizet öntünk bele és egy húsleves kockát teszünk bele).
Ha minden belevaló megpuhult, hozzáadjuk a hússal azonos nagyságúra darabolt májat és forrástól számított 5 percig főzzük vele.
Végül belekeverjük az előzőleg simára kevert tejszínt és tejfölt. Egy teáskanálnyi szárított tárkonnyal (ha friss, akkor valamivel kevesebb is elégséges) ízesítjük, és újra felforrás után a tűzről levesszük. Néhány perc múlva belekeverjük a citromlevet (így nem rántja össze a tejfölt és tejszínt a levesben).
Kész is az isteni legényfogó leves. Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Borítókép forrása: Szép Világunk Magazin
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…