Cupákos

A nápolyi pizza kacskaringós története

Nem kell senkinek sem bemutatnunk az olasz ételek királyát, a pizza ugyanis mára az egész világon elterjedt, korra és nemre való tekintet nélkül sokak kedvence. A legkülönfélébb összetevők dúsíthatják, ám nem volt ez mindig így. Kísérletet teszünk, hogy rekonstruáljuk az igazi olasz pizzát! Hát nem lesz egyszerű!

Az Aeneis és Pompei

A pizza legelső megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák idejére tehető, de Vergiilius Aeneisében említik elsőként. Marcus Porcius Cato Maior egyik munkájában beszél egy „lapos kelt tésztáról, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”.

Pompei városának feltárása közben bukkantak először a mai modern pizzériák elődjeire. Bár a középkorban is feltűnt már a pizza kifejezés, ám ez akkoriban egy egyszerű lepényt jelentett. Ezek a lepényszerűségek még nagyon különböztek a maiaktól, a 19. századig úgynevezett fehér pizzák voltak, amelyeket tejföllel vagy zsírral kentek meg, és erre kerültek a különböző feltétek.

Pizza

A mai modern pizza és Nápoly

A paradicsom csak a 18. század után terjedt el, ugyanis a mérgezőnek vélt gyümölcsöt kezdetben nem is merték fogyasztani. Emellett az indiai vízibivaly tejéből készült mozzarella sem volt még ekkor ismert. Az áttörés végül Nápolyban következett be, ahol elkedzték ezekkel az összetevőkkel is ízesíteni a pizzát. Az új étel hamar nagy népszerűségre tett szert, és helyi nevezetességnek számított.

A modern pizza feltalálását Raffaele Esposito nevéhez köthető, aki 1889-ben I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmával különleges nemzeti színű pizzát készített: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella), piros (paradicsom). Ebből született a mai margarita pizza.

Az első igazi nápolyi pizzéria az Antica Pizzeria volt, amely még a mai napig is működik a Via Port’Alba 18 szám alatt. Világhódító útjára az 1950-es években indult az olasz étek, amikor is még a 19. században Amerikába bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés rejtelmeit. Innen már egyenes volt az út a töretlen sikerig.

Fontos tudni, hogy a nápolyi tészta egy dél-olasz sajátosság, Olaszország különböző részein a legkülönbözőbb módokon sütik a pizzát. A vékonytésztás pizza, tehát nem feltétlenül nápolyi, sőt! Nagyon szigorú szabályozás alatt áll, hogy mit lehet nápolyi pizzának nevezeni! Buon appetito!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago