Categories: CupákosHírek

A nápolyi pizza kacskaringós története

Nem kell senkinek sem bemutatnunk az olasz ételek királyát, a pizza ugyanis mára az egész világon elterjedt, korra és nemre való tekintet nélkül sokak kedvence. A legkülönfélébb összetevők dúsíthatják, ám nem volt ez mindig így. Kísérletet teszünk, hogy rekonstruáljuk az igazi olasz pizzát! Hát nem lesz egyszerű!

Az Aeneis és Pompei

A pizza legelső megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák idejére tehető, de Vergiilius Aeneisében említik elsőként. Marcus Porcius Cato Maior egyik munkájában beszél egy „lapos kelt tésztáról, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”.

Pompei városának feltárása közben bukkantak először a mai modern pizzériák elődjeire. Bár a középkorban is feltűnt már a pizza kifejezés, ám ez akkoriban egy egyszerű lepényt jelentett. Ezek a lepényszerűségek még nagyon különböztek a maiaktól, a 19. századig úgynevezett fehér pizzák voltak, amelyeket tejföllel vagy zsírral kentek meg, és erre kerültek a különböző feltétek.

Pizza

A mai modern pizza és Nápoly

A paradicsom csak a 18. század után terjedt el, ugyanis a mérgezőnek vélt gyümölcsöt kezdetben nem is merték fogyasztani. Emellett az indiai vízibivaly tejéből készült mozzarella sem volt még ekkor ismert. Az áttörés végül Nápolyban következett be, ahol elkedzték ezekkel az összetevőkkel is ízesíteni a pizzát. Az új étel hamar nagy népszerűségre tett szert, és helyi nevezetességnek számított.

A modern pizza feltalálását Raffaele Esposito nevéhez köthető, aki 1889-ben I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmával különleges nemzeti színű pizzát készített: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella), piros (paradicsom). Ebből született a mai margarita pizza.

Az első igazi nápolyi pizzéria az Antica Pizzeria volt, amely még a mai napig is működik a Via Port’Alba 18 szám alatt. Világhódító útjára az 1950-es években indult az olasz étek, amikor is még a 19. században Amerikába bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés rejtelmeit. Innen már egyenes volt az út a töretlen sikerig.

Fontos tudni, hogy a nápolyi tészta egy dél-olasz sajátosság, Olaszország különböző részein a legkülönbözőbb módokon sütik a pizzát. A vékonytésztás pizza, tehát nem feltétlenül nápolyi, sőt! Nagyon szigorú szabályozás alatt áll, hogy mit lehet nápolyi pizzának nevezeni! Buon appetito!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago