Categories: CupákosHírek

A nápolyi pizza kacskaringós története

Nem kell senkinek sem bemutatnunk az olasz ételek királyát, a pizza ugyanis mára az egész világon elterjedt, korra és nemre való tekintet nélkül sokak kedvence. A legkülönfélébb összetevők dúsíthatják, ám nem volt ez mindig így. Kísérletet teszünk, hogy rekonstruáljuk az igazi olasz pizzát! Hát nem lesz egyszerű!

Az Aeneis és Pompei

A pizza legelső megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák idejére tehető, de Vergiilius Aeneisében említik elsőként. Marcus Porcius Cato Maior egyik munkájában beszél egy „lapos kelt tésztáról, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”.

Pompei városának feltárása közben bukkantak először a mai modern pizzériák elődjeire. Bár a középkorban is feltűnt már a pizza kifejezés, ám ez akkoriban egy egyszerű lepényt jelentett. Ezek a lepényszerűségek még nagyon különböztek a maiaktól, a 19. századig úgynevezett fehér pizzák voltak, amelyeket tejföllel vagy zsírral kentek meg, és erre kerültek a különböző feltétek.

Pizza

A mai modern pizza és Nápoly

A paradicsom csak a 18. század után terjedt el, ugyanis a mérgezőnek vélt gyümölcsöt kezdetben nem is merték fogyasztani. Emellett az indiai vízibivaly tejéből készült mozzarella sem volt még ekkor ismert. Az áttörés végül Nápolyban következett be, ahol elkedzték ezekkel az összetevőkkel is ízesíteni a pizzát. Az új étel hamar nagy népszerűségre tett szert, és helyi nevezetességnek számított.

A modern pizza feltalálását Raffaele Esposito nevéhez köthető, aki 1889-ben I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmával különleges nemzeti színű pizzát készített: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella), piros (paradicsom). Ebből született a mai margarita pizza.

Az első igazi nápolyi pizzéria az Antica Pizzeria volt, amely még a mai napig is működik a Via Port’Alba 18 szám alatt. Világhódító útjára az 1950-es években indult az olasz étek, amikor is még a 19. században Amerikába bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés rejtelmeit. Innen már egyenes volt az út a töretlen sikerig.

Fontos tudni, hogy a nápolyi tészta egy dél-olasz sajátosság, Olaszország különböző részein a legkülönbözőbb módokon sütik a pizzát. A vékonytésztás pizza, tehát nem feltétlenül nápolyi, sőt! Nagyon szigorú szabályozás alatt áll, hogy mit lehet nápolyi pizzának nevezeni! Buon appetito!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago