Cupákos

A nápolyi pizza kacskaringós története

Nem kell senkinek sem bemutatnunk az olasz ételek királyát, a pizza ugyanis mára az egész világon elterjedt, korra és nemre való tekintet nélkül sokak kedvence. A legkülönfélébb összetevők dúsíthatják, ám nem volt ez mindig így. Kísérletet teszünk, hogy rekonstruáljuk az igazi olasz pizzát! Hát nem lesz egyszerű!

Az Aeneis és Pompei

A pizza legelső megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák idejére tehető, de Vergiilius Aeneisében említik elsőként. Marcus Porcius Cato Maior egyik munkájában beszél egy „lapos kelt tésztáról, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”.

Pompei városának feltárása közben bukkantak először a mai modern pizzériák elődjeire. Bár a középkorban is feltűnt már a pizza kifejezés, ám ez akkoriban egy egyszerű lepényt jelentett. Ezek a lepényszerűségek még nagyon különböztek a maiaktól, a 19. századig úgynevezett fehér pizzák voltak, amelyeket tejföllel vagy zsírral kentek meg, és erre kerültek a különböző feltétek.

Pizza

A mai modern pizza és Nápoly

A paradicsom csak a 18. század után terjedt el, ugyanis a mérgezőnek vélt gyümölcsöt kezdetben nem is merték fogyasztani. Emellett az indiai vízibivaly tejéből készült mozzarella sem volt még ekkor ismert. Az áttörés végül Nápolyban következett be, ahol elkedzték ezekkel az összetevőkkel is ízesíteni a pizzát. Az új étel hamar nagy népszerűségre tett szert, és helyi nevezetességnek számított.

A modern pizza feltalálását Raffaele Esposito nevéhez köthető, aki 1889-ben I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmával különleges nemzeti színű pizzát készített: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella), piros (paradicsom). Ebből született a mai margarita pizza.

Az első igazi nápolyi pizzéria az Antica Pizzeria volt, amely még a mai napig is működik a Via Port’Alba 18 szám alatt. Világhódító útjára az 1950-es években indult az olasz étek, amikor is még a 19. században Amerikába bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés rejtelmeit. Innen már egyenes volt az út a töretlen sikerig.

Fontos tudni, hogy a nápolyi tészta egy dél-olasz sajátosság, Olaszország különböző részein a legkülönbözőbb módokon sütik a pizzát. A vékonytésztás pizza, tehát nem feltétlenül nápolyi, sőt! Nagyon szigorú szabályozás alatt áll, hogy mit lehet nápolyi pizzának nevezeni! Buon appetito!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago