Első blikkre a mátrai borzaska neve alapján valami erdei állatra gyanakodnánk, pedig valójában egy nagyon ízletes, magyar ételről van szó. Ráadásul roppant egyszerű az elkészítése, mutatjuk is!

Ki ne hallott volna a mártai borzaskáról vagy simán csak a borzaskáról? Ezt az ételt egyszerűen képtelenség nem szeretni, gyakorlatilag csupa olyan összetevőkből áll, amelyek önmagukban is roppant finomak, együtt pedig pláne jól működnek!

Hozzávalók

  • 80 dkg sertés rövidkaraj (kicsontozott vagy 2 nagy csirkemell)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • 50 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál finomliszt (finom)
  • 3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

A tálaláshoz

  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg sajt (reszelt)

A húst nyolc szeletre vágjuk, alaposan kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy órára behűtjük.

Közben a burgonyát meghámozzuk, a reszelő durva fokán lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszában meghempergetjük őket, úgy hogy jó alaposan ellepje mindenhol.

Veszünk egy nagyobb serpenyőt, amiben olajat hevítünk (ne legyen azért túl forró sem), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassa. Kész is a mátrai borzaska!

 

Hirdetés: