Az erdélyi pacalleves elkészítése viszonylag sok macerával jár, így a legtöbben beugranak egy vendéglőbe, hogy ott egyék meg kedvenc levesüket. Nincs ezzel sem semmi baj, ám ha mégis otthon akarnád elkészíteni, akkor segítünk neked néhány tippel!

A pacalt talán senkinek sem kell bemutatnunk, amennyien szeretik, legalább annyian utálják is, egyszóval igencsak megosztó étel. Másrészről a pacallevest vagy más néven pacalcsorbát nagyobb adagban érdemes elkészíteni, ugyanis így sokkal ízletesebb a végeredmény.

A félreértések elkerülése végett fontos tisztázni, hogy a pacallevesnek az égvilágon semmi köze a pacal pörkölthöz, ízvilágban is teljesen eltérőek. A pacalleves egyébként igencsak régi múltra tekint vissza a román gasztronómiában, ugyanis már több, mint 500 éve ismert étel. Minden valószínűség szerint török-arab közvetítéssel jutott az országba, ezt bizonyítja az is, hogy a török uralom alatt élő számos balkáni ország konyhájában  is megtalálható a pacalcsorba.

Nem szaporítjuk a szót, jöjjön is a lényeg!

Hozzávalók

  • 1 kg pacal
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1/2 zeller
  • 1 nagy fej foghagyma
  • 5-6 darab piros paprika (savanyított)
  • 1 csípos paprika
  • 3 tojássárga
  • 5 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • bors
  • ételízesítő
  • ízlés szerint ecet

Vékony csíkokra vágjuk a pacalt, és feltesszük főni. Amikor megfőtt, leszűrjük és félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk és lereszeljük nagylyukú reszelőn. Megpároljuk kevés olajon, hozzáadjuk a pacalt, majd felengedjük kb. 3-4 liter vízzel. A zúzott fokhagymát a leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük. A paprikát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a csípős paprikát fölkarikázzuk, és ezeket is a leveshez adjuk. A lisztet, a tojássárgákat és a tejfölt simára elkeverjük, felengedjük vízzel, majd szűrő segítségével behabarjuk a levest.

Ízlés szerint ecettel savanyíthatjuk, ha kedvünk tartja. Forrón tálaljuk, tejfölt, ecetet és csípős paprikát adhatunk mellé!

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: