Bár az étel neve hallatán a többség inkább elmosolyodik, a becsinált leves valójában az étel elkészítési technikájára utal. 

A becsinált leves tulajdonképpen csak magyarul hangzik viccesen, mert ami a technológiáját illeti, az a francia fricassée-t takarja, vagyis az módszert, amikor a fehér húst megpárolják, majd zöldségek kíséretében világos rántással besűrítik.

Akármilyen mókás is a neve, a lényegen nem változtat, hogy egy nagyon finom és tartalmas levesről van szó.

becsinált leves
Forrás: Femina

Hozzávalók

  • 70 dkg csirkeaprólék
  • 3 dkg vaj
  • 30 dkg leveszöldség
  • 1 köz vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 db tyúkhúsleveskocka
  • 1 tk tárkony
  • petrezselyem
  • 1 dl tejszín
  • csip cukor
  • 0.5 db citrom
  • őrölt bors
  • 1 db tojás

 

Az aprólékot kis darabokra, a zöldségeket pedig karikára, a hagymát pedig finomra vágjuk.

Felhevített vajban és olajban a húsdarabok minden oldalát átpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket a hagymával, fokhagymával tovább pirítjuk, felengedjük kb. 1,2 liter vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, leveskockával puhulásig főzzük, közben pedig a zöldborsót is hozzáadjuk.

Ha minden megpuhult és kész, belekeverhetjük a tejszínt. A vajgaluskához a tojást villával habosra kell verjük, a vajjal és a liszttel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, kevés petrezselyemzöldet keverünk hozzá, a lébe mártott kiskanállal galuskákat szaggatunk a lassan gyöngyöző levesbe.

A tűzhelyről levéve csipet cukorral, citromlével, tárkonnyal, zöldpetrezselyemmel ízesítjük még a levest, majd pár percig még lassan forraljuk, rövid pihentetés után pedig már tálalhatjuk is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: