csőben sült karfiol bacon
Fotó: Ruled Me

A csőben sült karfiol gyors és egyszerű egytálétel, ami még finomabb lesz, ha egy kevés bacon is kerül bele. 

A karfiol remekül variálható, ezerarcú étel: készíthetünk belőle krémlevest és köretet, tehetjük tésztába és salátába, de számtalan egytálétel és rakott verzió is összedobható belőle.

A csőben sült változatot sokan ismerik és szeretik, és bár a hagyományos változat is nagyon finom, ha szeretnénk felturbózni kicsit az ízeket, akkor pakoljuk meg néhány szelet baconnel, igazán ízes és szaftos lesz tőle az ételünk.

Csőben sült karfiol ropogós baconnel

1 fej karfiol
olaj, só, bors, vegeta
8 szelet bacon

Besamel mártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg sajt

A zöldségeket alaposan megmossuk, rózsáira szedjük, majd fűszeres vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük. A bacon kisebb szeletekre vágjuk.

Miközben a zöldségek főnek, elkészítjük a sajtos besamelt: a vajat megolvasztjuk, és simára keverjük liszttel, akárcsak mintha egy rántás alapot készítenénk. Ezt a masszát forró tejjel felöntjük, befűszerezzük és sűrűsödésig kb. 2 percig kis lángon főzzük. A végén hozzáadjuk a lereszelt sajtot (de nem az egészet, a végére is hagyunk egy keveset).

A megfőtt karfiolt kiolajozott tepsibe vagy jénaiba tesszük, hozzáadjuk a bacon háromnegyedét, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos besamelt.

A legvégén elhelyezzük rajta a megmaradt baconszeleteket, majd  180 fokon légkeverés mellett 20 percig sütjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: