Categories: CupákosReceptek

Csőben sült karfiol ropogós baconnel

A csőben sült karfiol gyors és egyszerű egytálétel, ami még finomabb lesz, ha egy kevés bacon is kerül bele. 

A karfiol remekül variálható, ezerarcú étel: készíthetünk belőle krémlevest és köretet, tehetjük tésztába és salátába, de számtalan egytálétel és rakott verzió is összedobható belőle.

A csőben sült változatot sokan ismerik és szeretik, és bár a hagyományos változat is nagyon finom, ha szeretnénk felturbózni kicsit az ízeket, akkor pakoljuk meg néhány szelet baconnel, igazán ízes és szaftos lesz tőle az ételünk.

Csőben sült karfiol ropogós baconnel

1 fej karfiol
olaj, só, bors, vegeta
8 szelet bacon

Besamel mártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg sajt

A zöldségeket alaposan megmossuk, rózsáira szedjük, majd fűszeres vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük. A bacon kisebb szeletekre vágjuk.

Miközben a zöldségek főnek, elkészítjük a sajtos besamelt: a vajat megolvasztjuk, és simára keverjük liszttel, akárcsak mintha egy rántás alapot készítenénk. Ezt a masszát forró tejjel felöntjük, befűszerezzük és sűrűsödésig kb. 2 percig kis lángon főzzük. A végén hozzáadjuk a lereszelt sajtot (de nem az egészet, a végére is hagyunk egy keveset).

A megfőtt karfiolt kiolajozott tepsibe vagy jénaiba tesszük, hozzáadjuk a bacon háromnegyedét, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos besamelt.

A legvégén elhelyezzük rajta a megmaradt baconszeleteket, majd  180 fokon légkeverés mellett 20 percig sütjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Éva Benke

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

2 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

2 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago