Cupákos

Hagymás resztelt máj – így marad igazán szaftos

A resztelt máj az egyik legegyszerűbb étel, amelyet, ha jól készítünk nagyon ízletes tud lenni. Ugyanakkor, hiába egyszerű és gyors, nagyon rossz variációkat is kóstoltunk már. Elmondjuk mire figyelj oda az elkészítésénél. 

Először is beszéljünk róla, mi is jelent az a kifejezés,  resztelés. A resztelés nem más, mint a pirítás. Nem főzés vagy sütés hát, hanem pirítás. Ezt nagyon fontos megértenünk, ugyanis a májnak egyetlen rémálma van, az pedig a kiszárítás.

A finom, puha máj titka

Nem kell azért kétségbeesni, bár valóban könnyű kiszárítani a májat, odafigyeléssel, és pár praktika betartásával, nagyon finom lehet. A májnak – természetesen fajtájától függően  – elég körülbelül 10-20 perc pirítás. Ami még nagyon fontos, hogy a pirítás során folyamatosan kevergessük, rázogassuk.

A nyers máj legalább annyira kiábrándító, mint, ha ki van száradva, ha egy fakanállal elvágjuk, és nem véres a belseje, akkor rendben van az egész.

Mi így fűszerezzük legszívesebben a resztelt májat!

Hozzávalók

  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 közepes db paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek sertészsír
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 ek majoranna
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 2 dl víz

A fokhagymát és a hagymát felaprítjuk, a paprikát pedig felcsíkozzuk. Eközben a májat megtisztítjuk a hártyáktól, és nagyobb darabokra feldaraboljuk.

A zsírt megolvasztjuk, majd a felkockázott hagymát üvegesre pirítjuk rajta, hozzáadjuk a fokhagymát és kétszer átkeverjük.

Hozzáadjuk a májat, egy-két percig kavargatjuk, míg ki nem fehéredik.

Rászórjuk a majorannát és a fűszerpaprikát, 1-2 percig kavarjuk, majd mehet rá a felcsíkozott paprika. Felöntjük 2 deci vízzel, és kis lángon, lefedve kb. 20 perc alatt készre főzzük. Végén sózzuk, borsozzuk. Így tutira szaftos marad a resztelt máj.

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago