Házi hamburger – így süss hozzá tökéletes húspogácsát!

Egy házi hamburger igazán fel tud dobni egy unalmas napot is, mielőtt azonban nekiállunk fontos, hogy a lehető leghamarabb felejtsük is el a boltokban kapható mirelit húst. Készítsünk hozzá inkább saját húspogácsát, amely kamatostul megéri a rá szánt időt. 

Nem kell gyorsétterembe menni ahhoz, hogy Amerika kedvencét ehessük. Saját magunk is összeállíthatjuk otthon, ráadásul itt halmozottan igaz az, hogy legalább tudjuk mi van benne. Elmeséljük, hogy ez a hamburger esetében miért is olyan fontos.

A hamburgert általában egészségtelen ételként tartják számon, pedig alap esetben is három féle zöldséget tartalmaz. Ha így vesszük akkor már lényegesen egészségesebb, mint egy grízes tészta vagy egy tál sült krumpli. Az viszont való igaz – és a hamburgereknél erre kell elsősorban figyelnünk – hogy a húspogácsa minősége nagyon sok esetben megkérdőjelezhető minőségű. A mirelit változatról meg jobb szót sem ejteni. Ne menjünk el szó nélkül a ketchup és a mustár mellett sem, ugyanis a boltban kapható változatok gyakran tele vannak cukorral és mindenféle mesterséges alapanyaggal.

A gyorséttermi hamburgereket a legjobban tesszük ha messziről elkerüljük

Odafigyeléssel és az alapanyagok minőségi megválasztásával azonban a házi hamburger egészséges és tápláló étel lehet. Ha otthon készíted el, legalább tudod mi van benne, és annyiszor szedhetsz belőle, amennyiszer csak jól esik.

Hozzávalók

A húspogácsához (4-6 db)

  • 500 g darált marhacomb
  • 1 ek ketchup
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek worcestershire-szósz
  • 1 db tojássárgája
  • 1 közepes fej reszelt lila hagyma
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 dl olívaolaj (a sütéshez)

Az összeállításhoz

  • 6 db hamburger zsemle
  • 12 dkg cheddar sajt
  • 1 közepes fej jégsaláta
  • 1 közepes fej vöröshagyma

A hamburgerszószhoz

  • 3 ek ketchup
  • 2 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 0.5 db lila hagyma
  • 2 db csemegeuborka
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A húspogácsához valókat bekeverjük, a hűtőbe tesszük egy kicsit, hogy az ízek minél jobban összeérjenek.

Eközben elkészítjük a hamburgerszószt: a lilahagymát és a csemegeuborkát a lehető legkisebb kockákra vágjuk. A ketchupot, a majonézt és a mustárt összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint cukorral édesítjük. Hozzáadjuk az uborkához és a hagymához, majd jó alaposan összekutyuljuk. Amíg a hamburger készül, tegyük be a szószt a hűtőbe.

Egy grill serpenyőbe nagyon kevés olajat teszünk, felforrósítjuk, majd a megformázott húspogácsákat hirtelen mindkét oldalukon 1-1 percig sütjük nagy lángon, majd mérsékeljük a tüzet, és még 4 percig sütjük oldalanként.

A sajtszeleteket még akkor helyezzük rá a húsra, amikor a serpenyőben van, így kissé ráolvad a húsra.

A zsemléket kettévágjuk, a belső részüket megpirítjuk. A hagymát vagy lilahagymát vastagabb karikákra vágjuk, a salátát felcsíkozzuk. A zsemle alsó részét megkenjük a szósszal, rákerül a saláta, majd a hús, majd végül a hagyma. Ha valaki jó sok szósszal szereti, tegyen még a húsra is.

Természetesen ezen kívül még dúsíthatjuk pirított hagymával, kukoricával, gombával, vagy amivel éppen csak kedvünk tartja!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago