Egy házi hamburger igazán fel tud dobni egy unalmas napot is, mielőtt azonban nekiállunk fontos, hogy a lehető leghamarabb felejtsük is el a boltokban kapható mirelit húst. Készítsünk hozzá inkább saját húspogácsát, amely kamatostul megéri a rá szánt időt.
Nem kell gyorsétterembe menni ahhoz, hogy Amerika kedvencét ehessük. Saját magunk is összeállíthatjuk otthon, ráadásul itt halmozottan igaz az, hogy legalább tudjuk mi van benne. Elmeséljük, hogy ez a hamburger esetében miért is olyan fontos.
A hamburgert általában egészségtelen ételként tartják számon, pedig alap esetben is három féle zöldséget tartalmaz. Ha így vesszük akkor már lényegesen egészségesebb, mint egy grízes tészta vagy egy tál sült krumpli. Az viszont való igaz – és a hamburgereknél erre kell elsősorban figyelnünk – hogy a húspogácsa minősége nagyon sok esetben megkérdőjelezhető minőségű. A mirelit változatról meg jobb szót sem ejteni. Ne menjünk el szó nélkül a ketchup és a mustár mellett sem, ugyanis a boltban kapható változatok gyakran tele vannak cukorral és mindenféle mesterséges alapanyaggal.
Odafigyeléssel és az alapanyagok minőségi megválasztásával azonban a házi hamburger egészséges és tápláló étel lehet. Ha otthon készíted el, legalább tudod mi van benne, és annyiszor szedhetsz belőle, amennyiszer csak jól esik.
A húspogácsához (4-6 db)
A húspogácsához valókat bekeverjük, a hűtőbe tesszük egy kicsit, hogy az ízek minél jobban összeérjenek.
Eközben elkészítjük a hamburgerszószt: a lilahagymát és a csemegeuborkát a lehető legkisebb kockákra vágjuk. A ketchupot, a majonézt és a mustárt összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint cukorral édesítjük. Hozzáadjuk az uborkához és a hagymához, majd jó alaposan összekutyuljuk. Amíg a hamburger készül, tegyük be a szószt a hűtőbe.
Egy grill serpenyőbe nagyon kevés olajat teszünk, felforrósítjuk, majd a megformázott húspogácsákat hirtelen mindkét oldalukon 1-1 percig sütjük nagy lángon, majd mérsékeljük a tüzet, és még 4 percig sütjük oldalanként.
A sajtszeleteket még akkor helyezzük rá a húsra, amikor a serpenyőben van, így kissé ráolvad a húsra.
A zsemléket kettévágjuk, a belső részüket megpirítjuk. A hagymát vagy lilahagymát vastagabb karikákra vágjuk, a salátát felcsíkozzuk. A zsemle alsó részét megkenjük a szósszal, rákerül a saláta, majd a hús, majd végül a hagyma. Ha valaki jó sok szósszal szereti, tegyen még a húsra is.
Természetesen ezen kívül még dúsíthatjuk pirított hagymával, kukoricával, gombával, vagy amivel éppen csak kedvünk tartja!
Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…