Bár egyeseknek rossz emléke van róla,a borsófőzelék valójában nagyon finom is lehet. Ehhez hoztunk most egy klasszikus receptet, azoknak, akik a hagyományos ízeket kedvelik.
Ha vannak is negatív emlékek a borsófőzelékkel kapcsolatban, ahogy például a túrógombóc, összességében nagy népszerűségnek örvend. Természetesen a zöldborsófőzeléknek is jót tesz a változatosság, nagyon sokféleképpen fel lehet tuningolni. Mi azonban azt vettük észre, hogy akárhogyan is variáltuk, valahogy mindig a hagyományos verziót fogyasztottuk a legjobb szájízzel.
Éppen ezért, most egy ilyen hagyományos receptet hoztunk.
Hozzávalók
- dkg vaj
- 2 ek olaj (vagy zsír)
- 45 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 tk só
- 1 csipet cukor
- 3 ek liszt
- 7,5 dl víz
- 0,5 dl tejszín (vagy 1 dl tej)
- 4 db tojás
Egy edényben közepes hőfokon vajat és olajat hevítünk, majd még fagyott állapotban hozzáöntjük a zöldborsót. Lassan kevergetve felolvasztjuk, majd meghintjük szódabikarbónával és a már felaprított petrezselyemmel. Fedő alatt időnként megkeverve félpuhára pároljuk. Ízlés szerint cukorral és sóval ízesítjük.
Amikor mindez kész, meghintjük liszttel, összekeverjük, fél percig pirítjuk, majd felöntjük előbb a forró vízzel, és addig keverjük, amíg a borsóra tapadt liszt fel nem oldódik. Ezután pedig már nem is kell mást tenni, mint hozzákeverni a tejszínt vagy a tejet, és felforralni. Ha túl sűrűnek találjuk, vizet vagy tejet még adhatunk hozzá.
Tükörtojással tálalva az igazi!