Cupákos

Borsófőzelék hagyományosan, ahogy mindig is szerettük

Bár egyeseknek rossz emléke van róla,a borsófőzelék valójában nagyon finom is lehet. Ehhez hoztunk most egy klasszikus receptet, azoknak, akik a hagyományos ízeket kedvelik. 

Ha vannak is negatív emlékek a borsófőzelékkel kapcsolatban, ahogy például a túrógombóc, összességében nagy népszerűségnek örvend. Természetesen a zöldborsófőzeléknek is jót tesz a változatosság, nagyon sokféleképpen fel lehet tuningolni. Mi azonban azt vettük észre, hogy akárhogyan is variáltuk, valahogy mindig a hagyományos verziót fogyasztottuk a legjobb szájízzel.

Éppen ezért, most egy ilyen hagyományos receptet hoztunk.

Hozzávalók

  • dkg vaj
  • 2 ek olaj (vagy zsír)
  • 45 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 tk só
  • 1 csipet cukor
  • 3 ek liszt
  • 7,5 dl víz
  • 0,5 dl tejszín (vagy 1 dl tej)
  • 4 db tojás

Egy edényben közepes hőfokon vajat és olajat hevítünk, majd még fagyott állapotban hozzáöntjük a zöldborsót. Lassan kevergetve felolvasztjuk, majd meghintjük szódabikarbónával és a már felaprított petrezselyemmel. Fedő alatt időnként megkeverve félpuhára pároljuk. Ízlés szerint cukorral és sóval ízesítjük.

Amikor mindez kész, meghintjük liszttel, összekeverjük, fél percig pirítjuk, majd felöntjük előbb a forró vízzel, és addig keverjük, amíg a borsóra tapadt liszt fel nem oldódik. Ezután pedig már nem is kell mást tenni, mint hozzákeverni a tejszínt vagy a tejet, és felforralni. Ha túl sűrűnek találjuk, vizet vagy tejet még adhatunk hozzá.

Tükörtojással tálalva az igazi!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago