Cupákos

Gombaleves galuskával, ahogy a menzán is ettük

A gombaleves újabban inkább krémlevesként készítik el, de mi most egy klasszikus változatot mutatunk meg. 

A gombaleves variációknak se szeri, se száma: lehet magyaros piros színű, kakukkfüves, tárkonyos-tejszínes, de ahogy fentebb is említettük, manapság talán a krémleves-variációban a legnépszerűbb.

Természetesen már maga a gomba is meghatározhatja a leves ízvilágát, leggyakrabban a laskát és a csiperkét használják a magyaros levesekhez. A termesztett barna csiperke már jellegzetesebb aromával bír. Mi most azt az igazi, klasszikus receptet hoztuk, amit még a suli menzájából ismerhetünk elsősorban.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olaj
  • fél fej vöröshagyma apróra vágva
  • 25 dkg gomba
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 szál sárgarépa
  • só, bors, szárított zöldségek, petrezselyem
  • piros paprika
  • két evőkanál tejföl
  • egy evőkanál liszt

Galuskához

  • 1 egész tojás
  • 3 evőkanál liszt

Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd rádobjuk a megpucolt, felkockázott répákat és a megtisztított gombát. A pici fejeket nyugodtan egyben is hagyhatjuk, de egyébként mérettől függően lehet felezni, vagy esetleg negyedelni az óriás gombafejeknél. Kevés vizet lehet alá önteni, hogy ne kapjon oda. Fűszerezzük, és hagyjuk, hogy összeessen a gomba. Ezután annyi vízzel öntjük fel, amennyivel szeretnénk. Miután felforrt és megpuhultak a zöldségek, mehet bele a levestészta vagy a szaggatott galuska (szerintem az utóbbival a legfinomabb). A legvégén egy bögrében két evőkanál tejfölt, egy evőkanál lisztet és kevés pirospaprikát kikeverünk egy merőkanálnyi lével a levesből, ezután pedig visszaöntjük a leveshez, még hagyjuk egy utolsót rottyani, és kész is!

Jó étvágyat!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago