Másnap ide vagy oda, egy tuti korhelyleves rendbe teszi még a legádázabb macskajajt is!
Ha már felébredtünk a szilveszteri nagy bulizásból, akkor mehetünk is konyhába megnyugtatni háborgó gyomrunkat. A korhelyleves tartalmas, laktató, mégis kellemesen savanykás, éppen olyan amire ilyenkor szükségünk lehet, ráadásul gyorsan is megvan. Gyengéd savassága kellemesen enyhíti az ilyenkor fellépő bántalmakat, mind a gyomorban, mind a fejben.
Alapvetően persze senkit sem biztatunk a mértéktelen alkoholfogyasztásra, sőt! Ez a leves akkor is jól jön, ha egy kortyot sem ittunk a buliban.
Hozzávalók
- 20 dkg csülök (füstölt)
- 3 gerezd fokhagyma
- egy kevés csombor (borsikafű)
- 2-3 db babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg savanyú káposzta
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 szál kolbász (füstölt)
- 3 ek tejföl (+ a tálaláshoz)
- 1 ek liszt
- pirospaprika (őrölt)
- só
- őrölt bors
A csülköt, a hagymát, az áttört fokhagymát, a csombort és a babérlevelet egy lábasba helyezzük.
A hagymát csíkokra vágjuk, a savanyú káposztát pedig egyszer átvágjuk, hogy ne legyenek túl hosszú a szálai. Ha túl savanyú lenne a káposzta, akkor picit átöblítjük. Ezeket szintén beletesszük a lábasba a többi közé. Mindezt felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Egy órán át főzzük, majd beletesszük a karikázott zöldségeket. Rövid idő elteltével hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt is.
A főzőléből egy keveset kiveszünk, majd tejföllel és liszttel csomómentesre keverjük, így készítünk hozzá habarást. Szép lassan kavargatva visszafolyatjuk a levesbe.
Megszórjuk a levest pirospaprikával, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, tejföllel kínáljuk
Egy tányér meleg korhelyleves sose jön jobbkor. Jó étvágyat kívánunk hozzá!