Cupákos

Tuti korhelyleves a másnapos gyomorra

Másnap ide vagy oda, egy tuti korhelyleves rendbe teszi még a legádázabb macskajajt is!

Ha már felébredtünk a szilveszteri nagy bulizásból, akkor mehetünk is konyhába megnyugtatni háborgó gyomrunkat. A korhelyleves tartalmas, laktató, mégis kellemesen savanykás, éppen olyan amire ilyenkor szükségünk lehet, ráadásul gyorsan is megvan. Gyengéd savassága kellemesen enyhíti az ilyenkor fellépő bántalmakat, mind a gyomorban, mind a fejben.

Alapvetően persze senkit sem biztatunk a mértéktelen alkoholfogyasztásra, sőt! Ez a leves akkor is jól jön, ha egy kortyot sem ittunk a buliban.

Hozzávalók

  • 20 dkg csülök (füstölt)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy kevés csombor (borsikafű)
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 szál kolbász (füstölt)
  • 3 ek  tejföl (+ a tálaláshoz)
  • 1 ek liszt
  • pirospaprika (őrölt)
  • őrölt bors

A csülköt, a hagymát, az áttört fokhagymát, a csombort és a babérlevelet egy lábasba helyezzük.
A hagymát csíkokra vágjuk, a savanyú káposztát pedig egyszer átvágjuk, hogy ne legyenek túl hosszú a szálai. Ha túl savanyú lenne a káposzta, akkor picit átöblítjük. Ezeket szintén beletesszük a lábasba a többi közé. Mindezt felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Egy órán át főzzük, majd beletesszük a karikázott zöldségeket. Rövid idő elteltével hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt is.
A főzőléből egy keveset kiveszünk, majd tejföllel és liszttel csomómentesre keverjük, így készítünk hozzá habarást. Szép lassan kavargatva visszafolyatjuk a levesbe.
Megszórjuk a levest pirospaprikával, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, tejföllel kínáljuk
Egy tányér meleg korhelyleves sose jön jobbkor. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

2 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

2 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

2 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago