Cupákos

Tuti korhelyleves a másnapos gyomorra

Másnap ide vagy oda, egy tuti korhelyleves rendbe teszi még a legádázabb macskajajt is!

Ha már felébredtünk a szilveszteri nagy bulizásból, akkor mehetünk is konyhába megnyugtatni háborgó gyomrunkat. A korhelyleves tartalmas, laktató, mégis kellemesen savanykás, éppen olyan amire ilyenkor szükségünk lehet, ráadásul gyorsan is megvan. Gyengéd savassága kellemesen enyhíti az ilyenkor fellépő bántalmakat, mind a gyomorban, mind a fejben.

Alapvetően persze senkit sem biztatunk a mértéktelen alkoholfogyasztásra, sőt! Ez a leves akkor is jól jön, ha egy kortyot sem ittunk a buliban.

Hozzávalók

  • 20 dkg csülök (füstölt)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy kevés csombor (borsikafű)
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 szál kolbász (füstölt)
  • 3 ek  tejföl (+ a tálaláshoz)
  • 1 ek liszt
  • pirospaprika (őrölt)
  • őrölt bors

A csülköt, a hagymát, az áttört fokhagymát, a csombort és a babérlevelet egy lábasba helyezzük.
A hagymát csíkokra vágjuk, a savanyú káposztát pedig egyszer átvágjuk, hogy ne legyenek túl hosszú a szálai. Ha túl savanyú lenne a káposzta, akkor picit átöblítjük. Ezeket szintén beletesszük a lábasba a többi közé. Mindezt felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Egy órán át főzzük, majd beletesszük a karikázott zöldségeket. Rövid idő elteltével hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt is.
A főzőléből egy keveset kiveszünk, majd tejföllel és liszttel csomómentesre keverjük, így készítünk hozzá habarást. Szép lassan kavargatva visszafolyatjuk a levesbe.
Megszórjuk a levest pirospaprikával, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, tejföllel kínáljuk
Egy tányér meleg korhelyleves sose jön jobbkor. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago