Dagadót népiesen szoktuk kövér oldalasnak is nevezni. Általában főzve, jól megsütve vagy apróhúsként lehet a konyhában használni és finomabbnál finomabb ételeket készíteni. Ma a legismertebb formához hoztunk egy pofon egyszerű recepetet, még pedig a töltött dagadót. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a dagadó tökéletes a gulyás vagy akár a töltött káposzta készítéséhez is (darált hús formájában).
Hozzávalók:
1 kisebb sertésdagadó
30 dkg csirkemáj
70 dkg csiperke gomba
1 tojás
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szikkadt zsemle
4 evőkanál sertészsír vagy étolaj
friss petrezselyem zöld
só, bors
Elkészítés:
A zsemléket vízbe beáztatjuk és félre rakjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd két evőkanál olajon vagy sertészsíron lepirítjuk őket. Majd szórjuk mellé a megtisztított és cikkekre vágott gombaát és a feldarabolt (megtisztított) csirkemájat is.
Sóval, borssal ízesítjük és addig pároljuk amíg a gomba leve elpárolog. Az elkészült ragut egy nagyobb tálba helyezzük, majd hozzákeverjük a vízbe beáztatott, kinyomkodott zsemléket, a felvágott petrezselyem zöldet és az egész tojást. Jól összedolgozzuk, megkóstoljuk a masszát és ha szükséges ismét sózzuk, borsozzuk.
Ha esetleg túl lágy, folyós lette a töltelékünk, akkor zsemlemorzsa hozzáadásával tudjuk sűríteni még.
A dagadót felszúrjuk, majd megtöltjük a májas keverékkel, a nyílást pedig lezárjuk hústű vagy fogpiszkáló segítségével.
A dagadót sütőtálba helyezzük, meglocsoljuk a maradék zsírral, felöntjük kevés vízzel majd lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percen keresztül sütjük. Ezután levesszük a fedőt vagy az alufóliát és a sütőben addig sütjük még amíg szép ropogós nem lesz a hús felülete.
Krumplipürével, vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk!
Jó átvágyat kívánunk!
Nyers Marcell

Recent Posts

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

3 nap ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

4 nap ago

Főzni csak stílusosan – Miért dobják fel a főzőműsorokat az OLED TV-k?

Emlékszel még, amikor a főzőműsorok háttérzajként mentek a tévében? Ma már egészen más világban élünk.…

2 hét ago

A VIBE Budapest titka: ízek, koktélok és nonstop party

Mi a VIBE Budapest titka? Az, hogy egyszerűen nem hasonlítható semmihez. Itt minden részlet a…

2 hét ago

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

4 hét ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

4 hét ago