Bár igaz, hogy még hideg nincs, de az ősz már beköszöntött, így elővettük a tartalmasabb levesek listáját. A nyírségi gombócleves igazi hagyományos fogás, amelyhez ha nem készítünk semmit, akkor is megállja a helyét. 

A mendemonda szerint ezt a levest az 1958-as Brüsszeli világkiállításra főzte ki az egykori sikeres magyar szakácscsapat. Az eredetét pedig nem nehéz kitalálni, hiszen már a neve is mutatja: a nyírségi gombócleves Szabolcsból származik, de az ország keleti részén is gyakorta készítik.

A leves olyan tartalmas, hogy utána maximum egy könnyű kis salátának vagy egy süteménynek marad hely a pocakunkban.

Hozzávalók

A leveshez

  • 40 dkg sertéslapocka (apróra vágva)
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 nagy db fehérrépa
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 40 dkg zöldborsó
  • 2 dl főzőtejszín
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1.5 l víz

A krumpligombóchoz

  • 25 dkg burgonya (főtt, áttört)
  • 1 db tojás (kisebb)
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 0.5 csokor petrezselyem

 

1 db közepes fej vöröshagymát egészen apróra vágunk, és kevés zsíron megfonnyasztjuk. A hagymára rádobjuk az apró kockára vágott húst, egy kicsit pirítjuk, majd kb. 1,5 l vízzel felöntjük (beledobunk 1 db bio leveskockát, ha úgy érezzük, de anélkül is finom). Félpuhára pároljuk, és beletesszük a karikára vágott zöldséget, amikor ezek is félig puhára főttek, beletesszük a felszeletelt gombát és legvégül a zöldborsót.

Amíg fő a hús és a zöldségek, elkészítjük a krumpligombócot.

Ezt követően a két dl főzőtejszínt elkeverjük egy evőkanál liszttel, és óvatosan beleöntjük a levesbe, megfelelő mennyiségű vízzel hígítva. Szép lassan felfőzzük, amikor felfőtt, vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és óvatosan belepottyantjuk a levesbe.

Megfőzzük a gombócokat, amikor készen van, az egész lekapcsoljuk a tűzhelyet, és friss petrezselyemmel megszórjuk, és melegen tálaljuk.

A krumpligombóchoz

Megfőzzük az előzőleg megtisztított, felkockázott krumplit, amikor puha, a főzőlevét leöntjük, és még melegen áttörjük.

Ha kihűlt, adunk hozzá fél (vagy egy kicsi) felvert tojást, kb. két evőkanál lisztet (burgonyától függően ez lehet egy kicsit több is), egy evőkanál búzadarát, sót, borsot, aprított petrezselymet, és alaposan összekeverjük. Mire a gombócot összeállítjuk, addig a fazékban a hús és a zöldségek puhára főnek.

Forrás: Mindmegette

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: