Mi gyerekként imádtuk, ha az iskolai menza listáján a paradicsomos húsgombóc került sorra. Rajongásunk nem múlt el iránta, mi így szoktuk otthon elkészíteni.
Mi gyerekként imádtuk, ha az iskolai menza listáján a paradicsomos húsgombóc került sorra. Ha te anno nem kedvelted, akkor szerintünk felejtsd el a rossz emlékeket, és adj neki még egy esélyt!
Mi most a hagyományos módszerrel készítettük el, és főtt krumplival tálaltuk. Ha azonban újítani szeretnél, akkor a spagetti tészta is remek ötlet hozzá. Ha szeretnéd feldobhatod frissen vágott petrezselyemmel, bazsalikommal vagy oregánóval is, utóbbi kettő olaszos jelleget kölcsönöz majd neki.
Hozzávalók a húsgombóchoz
- 50 dkg darált hús
- 10 dkg rizs
- 1 tojás
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
Hozzávalók a paradicsomos szószhoz:
- 6 dl paradicsomlé
- 5 dkg liszt
- cukor
A húst egy tálba rakjuk, összekeverjük a rizzsel, a nagyon apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a tojással. Fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. Közepes nagyságú, csinos gombócokat formázunk belőlük.
A mártáshoz a sűrített paradicsomot felforraljuk, majd egy kevés vízzel felhígítjuk. Beletesszük a gombócokat, és körülbelül 30 perc alatt készre főzzük bennük. Ekkor szedjünk ki egy gombócot, vágjuk ketté, ha a közepe is homogén, akkor két-három evőkanál paradicsomlevet kiveszünk, majd összekeverjük liszttel, ezzel sűrítjük be. Ismételten felforraljuk ha szeretnénk rakhatunk bele cukrot is ízlés szerint. Ha esetleg nem kellőképpen sűrű még, akkor rakhatunk bele lisztet. Egy finom paradicsomos húsgombóc nemcsak a gyerekek, de bárki kedvence is lehet!