Rakott káposzta, a bőséges egytálétel

A rakott káposzta az egymásra kerülő rétegek jobbnál jobb elegyét kínálja, nem véletlen, hogy annyira szeretjük. 

A hagyományos ételek kedvelői keresve sem találhatnának finomabbat a rakott káposztánál, amelyet – a töltött káposztához hasonlóan – minél többet melegítünk annál finomabb lesz.

Mi többnyire savanyú káposztából szoktuk készíteni, nekünk valahogy ezzel vált be a leginkább. Az íze emlékeztet minket a töltött káposztára, csak ehhez sokkal kevesebb idő és energiabefektetés szükségeltetik.

A rakott savanyú káposzta nagyon laktató, így egészen biztos, hogy jó darabig nem leszünk éhesek.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált pulykahús
  • 25 dkg rizs
  • 15 dkg kolbász
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 3 ek olívaolaj
  • 375 g tejföl

 

Feltesszük főni a rizst, és ha szükséges, átmossuk a káposztát, de maradjon savanyú, az a lényeg! Egy evőkanálnyi olajra szórjuk a köményt, és addig kevergetjük, míg illatos nem lesz, azután rádobjuk a káposztát, és fedő alatt puhára pároljuk.

Közben felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát. Egy evőkanál olajon először a hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd ha illatos, belekeverjük a fűszerpaprikát, kicsit kevergetjük, hogy kioldódjanak az ízek, majd hozzáadjuk a húst, és pár percig pirítjuk.

Közben felkarikázzuk a kolbászt. A húshoz annyi vizet öntünk, hogy épp ellepje, és kb 15 perc alatt, néha megkeverve készre főzzük.

A maradék olajjal kikenjük a sütőedényt, majd lerakjuk a káposzta harmadát, arra a rizs felét, a tetejére a hús felét, majd erre a kolbászkarikák felét. Mivel én a húst szaftosan hagytam, erre a rétegre nem teszek tejfölt, de lehet. Újabb réteg jön, majd a tetejére káposzta, végül az egészet befedjük tejföllel.

Ha a hús nem szaftos, akkor kevés vizet is öntünk alá, majd befedjük fóliával, és így sütjük kb 2/3 ideig, majd fólia nélkül fejezzük be.

Recept forrása: Nosalty

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

3 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago