Cupákos

Rakott káposzta, a bőséges egytálétel

A rakott káposzta az egymásra kerülő rétegek jobbnál jobb elegyét kínálja, nem véletlen, hogy annyira szeretjük. 

A hagyományos ételek kedvelői keresve sem találhatnának finomabbat a rakott káposztánál, amelyet – a töltött káposztához hasonlóan – minél többet melegítünk annál finomabb lesz.

Mi többnyire savanyú káposztából szoktuk készíteni, nekünk valahogy ezzel vált be a leginkább. Az íze emlékeztet minket a töltött káposztára, csak ehhez sokkal kevesebb idő és energiabefektetés szükségeltetik.

A rakott savanyú káposzta nagyon laktató, így egészen biztos, hogy jó darabig nem leszünk éhesek.

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált pulykahús
  • 25 dkg rizs
  • 15 dkg kolbász
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 3 ek olívaolaj
  • 375 g tejföl

 

Feltesszük főni a rizst, és ha szükséges, átmossuk a káposztát, de maradjon savanyú, az a lényeg! Egy evőkanálnyi olajra szórjuk a köményt, és addig kevergetjük, míg illatos nem lesz, azután rádobjuk a káposztát, és fedő alatt puhára pároljuk.

Közben felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát. Egy evőkanál olajon először a hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd ha illatos, belekeverjük a fűszerpaprikát, kicsit kevergetjük, hogy kioldódjanak az ízek, majd hozzáadjuk a húst, és pár percig pirítjuk.

Közben felkarikázzuk a kolbászt. A húshoz annyi vizet öntünk, hogy épp ellepje, és kb 15 perc alatt, néha megkeverve készre főzzük.

A maradék olajjal kikenjük a sütőedényt, majd lerakjuk a káposzta harmadát, arra a rizs felét, a tetejére a hús felét, majd erre a kolbászkarikák felét. Mivel én a húst szaftosan hagytam, erre a rétegre nem teszek tejfölt, de lehet. Újabb réteg jön, majd a tetejére káposzta, végül az egészet befedjük tejföllel.

Ha a hús nem szaftos, akkor kevés vizet is öntünk alá, majd befedjük fóliával, és így sütjük kb 2/3 ideig, majd fólia nélkül fejezzük be.

Recept forrása: Nosalty

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

2 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

2 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

2 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago