Cupákos

Ropogósra sült malacka csakis az Újévre

Közeleg az Újév, amikor tilos a hal és a baromfi fogyasztása, ellenben a malaccal, az ugyanis előtúrja nekünk a szerencsét a következő esztendőre. Ehhez ajánlunk egy igazán extravagáns malacsült receptet, ha már unod a sima a verziót!

Az emberek többsége sajnos rosszul ismeri a konyha mítoszokat és babonákat. Közismert szokás, hogy “Szilveszter napján malacot kell enni”, amely azonban nem igaz. A régi magyar hagyományok szerint a malac az orrával előre túrja a szerencsét, aki ezért újév napján malacot fogyaszt, az bizony szerencsés évnek néz elébe. Nem így, aki Szilveszter napján teszi ezt! Ha ugyanis ekkor fogyasztunk malacot, akkor bizony az óév minden gondját és baját túrja előre, amely végigkíséri az újévünket!

A legszerencsésebb testrészek a köröm, a csülök, a farok és a fül.

Jöjjön most egy igazán bevállalós malachús recept, ami szembemegy a hagyományokkal, a végeredmény azonban annál frankóbb.

Hozzávalók

  • 2 kg bőrös malachús
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek házi zsír
  • 1 ek só
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 mokkáskanál majoranna
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 1 szál friss rozmaring
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 1.5 dl barnasör
  • 1 ek méz
  • 3 nagyobb fej hagyma

A sót, a préselt fokhagymát és a fűszereket elkeverjük, majd alaposan megforgatjuk bennük a malachúst. Rászórjuk az apróra vágott zöld fűszereket, és fél napig lefedve a hűtőben pihentetjük. Közben többször megforgathatjuk a fűszeres pácban.

A húst megtörölgetjük, sütőedénybe helyezzük, hozzáöntjük a pácot és egy kevés felforrósított zsírt is mellé kanalazunk. 150 fokos sütőben 3 óra alatt puhára sütjük.

Másfél óra elteltével bekenegetjük a mézes-sörös páccal. Ezt többször megismételjük, majd hozzátesszük a negyedelt hagymát és a félbevágott burgonyát. Amikor a hús már puha, 190 fokra felemeljük a hőt, és 10-15 perc alatt ropogósra pirítjuk.

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago