Ropogósra sült malacka csakis az Újévre

Közeleg az Újév, amikor tilos a hal és a baromfi fogyasztása, ellenben a malaccal, az ugyanis előtúrja nekünk a szerencsét a következő esztendőre. Ehhez ajánlunk egy igazán extravagáns malacsült receptet, ha már unod a sima a verziót!

Az emberek többsége sajnos rosszul ismeri a konyha mítoszokat és babonákat. Közismert szokás, hogy “Szilveszter napján malacot kell enni”, amely azonban nem igaz. A régi magyar hagyományok szerint a malac az orrával előre túrja a szerencsét, aki ezért újév napján malacot fogyaszt, az bizony szerencsés évnek néz elébe. Nem így, aki Szilveszter napján teszi ezt! Ha ugyanis ekkor fogyasztunk malacot, akkor bizony az óév minden gondját és baját túrja előre, amely végigkíséri az újévünket!

A legszerencsésebb testrészek a köröm, a csülök, a farok és a fül.

Jöjjön most egy igazán bevállalós malachús recept, ami szembemegy a hagyományokkal, a végeredmény azonban annál frankóbb.

Hozzávalók

  • 2 kg bőrös malachús
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek házi zsír
  • 1 ek só
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 mokkáskanál majoranna
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 1 szál friss rozmaring
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 1.5 dl barnasör
  • 1 ek méz
  • 3 nagyobb fej hagyma

A sót, a préselt fokhagymát és a fűszereket elkeverjük, majd alaposan megforgatjuk bennük a malachúst. Rászórjuk az apróra vágott zöld fűszereket, és fél napig lefedve a hűtőben pihentetjük. Közben többször megforgathatjuk a fűszeres pácban.

A húst megtörölgetjük, sütőedénybe helyezzük, hozzáöntjük a pácot és egy kevés felforrósított zsírt is mellé kanalazunk. 150 fokos sütőben 3 óra alatt puhára sütjük.

Másfél óra elteltével bekenegetjük a mézes-sörös páccal. Ezt többször megismételjük, majd hozzátesszük a negyedelt hagymát és a félbevágott burgonyát. Amikor a hús már puha, 190 fokra felemeljük a hőt, és 10-15 perc alatt ropogósra pirítjuk.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago