Belsőség lévén a zúza elég megosztó étel, és leggyakrabban a húslevesben találkozhatunk vele. Mi személy szerint kifejezetten szeretjük, így ezúttal a zúzapörkölt receptjét mutatjuk meg. 

Bár kétségkívül kevesebben idegenkednek tőle mint a pacaltól, és kinézetre sem túl elegáns, a zúza meglepő mód előkelő helyet foglal el a magyarországi éttermek étlapján. A fentebb is említett belsőség – aki esetleg nem tudná – a madarak zúzógyomrát jelenti, ahol őrlőmozgással darabolódik fel a gyomorba bekerült étel, általában a magok.

A fentebb is említett folyamatra egyébként már semmi sem emlékeztet a húspultban, ugyanis ide már megtisztított formában kerülnek. A zúza egyébként simán eladhatná magát színhúsnak is, ráadásul a köretet sem kell hozzá túlgondolni, a nokedli, a pásztortarhonya vagy éppen a főtt krumpli is remekül megy hozzá.

Bármilyen szárnyas zúzából lehet készíteni pörköltet, mi ezúttal maradtunk a jól bevált csirkénél, de kacsa-vagy libazúzával is érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

  • 70 dkg csirkezúza
  • 2 db vöröshagyma (felkockázva)
  • 0.5 db paprika
  • 1 db paradicsom (felkockázva)
  • 4 ek napraforgó olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • 1 dl víz

A zúzát alaposan megmossuk, és 2-3 darabra vágjuk.

Olajon megpároljuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával – érdemes ilyenkor a fazekat levenni a tűzről, nehogy megégjen a paprika – majd beletesszük a zúzát, és pirítjuk, azaz pörköljük.

Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, beletesszük a paprikát és a paradicsomot, fűszerezzük, és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. Ha szükséges pótoljuk a vizet, de mindig csak keveset adjunk hozzá, hogy jó sűrű szaftot kapjunk. Ha van otthon egy kis száraz vörösbor, akkor fél decit öntsünk a fazékba.

Kész is az isteni zúzapörkölt, jó étvágyat kívánunk hozzá.

Borítókép forrása: Bulvármagazin

Hirdetés: