Belsőség lévén a zúza elég megosztó étel, és leggyakrabban a húslevesben találkozhatunk vele. Mi személy szerint kifejezetten szeretjük, így ezúttal a zúzapörkölt receptjét mutatjuk meg.
Bár kétségkívül kevesebben idegenkednek tőle mint a pacaltól, és kinézetre sem túl elegáns, a zúza meglepő mód előkelő helyet foglal el a magyarországi éttermek étlapján. A fentebb is említett belsőség – aki esetleg nem tudná – a madarak zúzógyomrát jelenti, ahol őrlőmozgással darabolódik fel a gyomorba bekerült étel, általában a magok.
A fentebb is említett folyamatra egyébként már semmi sem emlékeztet a húspultban, ugyanis ide már megtisztított formában kerülnek. A zúza egyébként simán eladhatná magát színhúsnak is, ráadásul a köretet sem kell hozzá túlgondolni, a nokedli, a pásztortarhonya vagy éppen a főtt krumpli is remekül megy hozzá.
Bármilyen szárnyas zúzából lehet készíteni pörköltet, mi ezúttal maradtunk a jól bevált csirkénél, de kacsa-vagy libazúzával is érdemes kipróbálni.
A zúzát alaposan megmossuk, és 2-3 darabra vágjuk.
Olajon megpároljuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával – érdemes ilyenkor a fazekat levenni a tűzről, nehogy megégjen a paprika – majd beletesszük a zúzát, és pirítjuk, azaz pörköljük.
Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, beletesszük a paprikát és a paradicsomot, fűszerezzük, és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. Ha szükséges pótoljuk a vizet, de mindig csak keveset adjunk hozzá, hogy jó sűrű szaftot kapjunk. Ha van otthon egy kis száraz vörösbor, akkor fél decit öntsünk a fazékba.
Kész is az isteni zúzapörkölt, jó étvágyat kívánunk hozzá.
Borítókép forrása: Bulvármagazin
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…