A téli időszakban is nagyon közkedvelt a székelykáposzta, savanykás és laktató, ami pont jól esik ilyenkor.
Bár a neve arra utal, valójában semmi köze a székelyekhez, sőt még a hagyományos székely konyha nem is ismeri. Az étel Székely József, vármegyei levéltáros nevét őrzi, aki Petőfi Sándor barátja volt. A történet szerint 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek volna, ám mire odaértek már igencsak kifogyóban voltak az ételek. Székely végül úgy döntött, hogy neki nyugodtan öntsék össze a maradék káposztafőzeléket a megmaradt sertéspörkölttel. Petőfi legközelebb már ezt az ételt rendelte magnak, így született a Székely-káposzta.
Akárhogyan is történt, mára a hagyományos magyar konyha egyik közkedvelt darabja lett. Hasonlóan a töltött káposztához, ezt is érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, annál finomabb lesz.
Mi így készítjük:
Hozzávalók
- 2 kg sertés lapocka
- kg savanyú káposzta
- olaj vagy sertés zsír
- nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, babérlevél, édesnemes paprika őrlemény, 1 db erős piros paprika vagy chili, köménymag
- a tálaláshoz tejföl
A hagymát felaprítjuk, majd üvegesre pároljuk zsiradékon vagy olajon. Lehúzzuk a tűzről, majd rászórjuk a paprika őrleményt, elkavarjuk, majd hozzátesszük a kockára vágott lapockát. Visszatesszük a tűzre, amin először erős lángos megpirítjuk a húst. Megszórjuk sóval, borssal, rádobjuk a vékonyra szelt fokhagymát, majd lecsökkentjük a hőfokot, és fedő alatt megfőzzük.
A savanyú káposztát szükség esetén átmossuk (ha nagyon savanyú lenne), alaposan lecsöpögtetjük. A félig puhult húsra ráteszem, megszórják köménnyel, szemes borssal, teszünk rá babérlevelet, pár karika erős vagy egy kisebb chilli paprikát. Lefedjük és takarék lángon, lassan készre főzzük. A káposzta nedvessége bőven elég, nincs szükség arra, hogy vizet öntsünk alá! Kavarni nem szükséges, de a fazekat időnként megforgathatjuk.
A főzés ideje függ a káposzta minőségétől, de kb. 15-20 perc alatt már csodás illatok lengik be a konyhát.
Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg, ízlés szerint megszórjuk őrölt erős paprikával. Friss, ropogós kenyérrel egyszerűen mennyei.
Kép forrása: https://www.moksha.hu/