Tejszínes gombás tészta receptje
Foto:joel goldberg

Az alábbi recept bármilyen kedvelt gombával elkészíthető, krémes, tejszínes, és ha picit izgalmasabb vizekre szeretnétek evezni, diófélékkel is megbolondíthatjátok. 4 adag alapján állítottuk össze a hozzávalókat.

Hozzávalók

3,5 ek extra szűz olívaolaj
1 citrom ( 2 ek citromlé miatt)
3 ek. vaj
½ kg gomba (lehet vegyesen is)
½ kg tészta
1 db medvehagyma
½ cs. apróra vágott friss petrezselymet
főzőtejszín
½ cs frissen reszelt sajt ( mi parmenzánt használtunk )
kis pohár fehérbor

őrölt fekete bors
őrölt fehér bors
½ csomag apróra vágott pekándió (elhagyható)
2 szál friss rozmaring (elhagyható)

Ha rozmaringot és diót is használnunk, akkor első lépésben hevítsük fel egy nagy serpenyőbe az olajat – közepes lángon – és adjuk hozzá a diót és a rozmaringot, majd addig kevergessük, amig aranybarna színt nem kapnak ( kb 3 perc ). Miután kész, egy közepes tábla tett át, és szórd meg egy csipet sóval és citromlével.

Ha az első lépést kihagyjátok, akkor a serpenyőbe vajat olvasszátok fel, adjátok hozzá a gombát, borsot, egy csipet sót és keverjétek össze, és 5 perce fedjük le. Ez azért hasznos, mert ennyi idő elég, hogy a gombában található folyadék kijöjjön. Amikor ez megtörtént, keverjük meg, és közepes lángon időnként megkeverve legalább 5 percig főzzük, amig a gomba aranybarna nem lesz.

A tésztát egy nagy lábos sós vízben főzzük meg, amikor kész öntsük le a vizet, de 1 bögrével tartsunk meg belőle – később mutatjuk a trükköt, miért  J

A kész gombához adjuk hozzá a petrezselymet, hagymát és max 2 percig keverve  főzzük össze. Rendkívül friss, illatos keveréket fogunk kapni.

Adjuk hozzá a fehérbort és 3-4 percig főzzük, majd adjuk hozzá a tejszínt  a tisztát, és a titkos összetevőt, a fél bögre tésztavizet!  Ezután ahogy tovább főzzük, észre fogjuk venni, hogy elkezd sűrűsödni. 3-4 perc után vegyük le a tűzről, adjunk hozzá egy kis citromlevet, sajtot és petrezselymet, pici sót és borsot. Óvatosan keverjük össze, és készen is vagyunk!

Tálaláskor dióval és sajttal megszórva díszíthetjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Hirdetés: