Bár a menzakajáról legtöbbször nincsenek jó emlékeinek, azért akadnak kivételek is: nekünk például ilyen a bolognai spagetti, amelynek bár semmi köze nincs az igazi olasz raguhoz, mi azért még így is szeretjük.
Sok olyan étel létezik, amelyet számos tévhit övez, ilyen például a magyar bolognai is, amelyről sokan még mai napig azt hiszik, hogy az olasz verzió tökéletes mása. Nos, le kell hűtsük a kedélyeket: a magyar konyha által bolognai spagettinek nevezett fogásnak semmi köze nincs Bolognához, de még Olaszországhoz se.
A menzán azért előszeretettel készítették a “hamis” bolognait”, természetesen jóval leegyszerűsített formában. Szégyen, nem szégyen, mi még úgyis szerettük, de persze nem érdemes mindenben követni a menzai elődöt, legfőképpen az alapanyagok minőségében nem, ugyanis azokon valóban volt mit kifogásolni. Másrészről nekünk semmi bajunk nincs az egyszerűsített receptekkel – amilyen lényegében a bolognai is -, s bár igaz, hogy köszönő viszonyban sincs a Ragu alla bolognese-vel, mi azért gyakorta készítjük, már csak azért is, mert olasz rokona potom 2 óra főzési idővel készül, míg a magyaros bolognai tészta fél óra alatt kész.
Ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor trappista sajttal szórnánk meg a menzás bolognai tetejét, de ezúttal térjünk le kicsit a megszokott útról: parmezánnal sokkal, de sokkal finomabb lesz még ez a hagyományos menzai koszt is.
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 ek pirospaprika
- 1 paradicsom
- 1 babérlevél
- 1 cs spagetti tészta
- só
- bors
- olaj
- trappista sajt vagy parmezán
A hagymát finomra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk. Levéve a tűzről hozzáadjuk a pirospaprikát, majd visszahelyezzük, és mehet rá a hús is.
Amikor a hús kifehéredik, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet, és ha levet eresztett, hozzáadjuk a karikákra vágott paradicsomot is.
Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, majd a kész hússal összeforgatjuk. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk – lehetőleg parmezánnal, azzal ugyanis még finomabb a végeredmény.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.