Cupákos

Tojáspörkölt: egy különös, de ízletes fogás

A tojáspörkölt nem tartozik a népszerű hazai ételek közé, talán azért is, mondhatni egészen furcsa egy fogás. Már maga a tudat is idegenül hat, miszerint a tojásból pörköltet készítünk, ám szerintünk mégis működik az egész, bár mi sem értjük egészen, hogy hogyan.

A húsos megoldásokhoz képest lényegesen könnyebb megoldás, ha tojásból készítünk pöröltet, amely villámgyorsan elkészül, nem kell hozzá hosszú bevásárló túra, ha tehát gyorsan kell valami laktató, akkor remek választás a negyedóra alatt kész tojáspörkölt.

A tojásfőzés egyébként meg nem nagy kunszt, a lényeg, hogy keményre főzzük, ám ne annyira, hogy elszínezzük vele a sárgáját. Ezt körülbelül úgy érhetjük el, ha a forrástól számított 8 percig készítjük.

Hozzávalók

  • 10 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db  paprika
  • 1 db  paradicsom
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 4 ek olaj
  • 1 tk Piros Arany
  • bors
  • kömény

Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd a felkockázott paprikát is hozzáadjuk. Ezután beletesszük az apróra vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Kicsit pároljuk együtt, majd a tűzről félrehúzva hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Körülbelül 3 dl vízzel felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk és ízlés szerint őrölt köménnyel és Piros Arannyal is ízesítjük.

Kb. 20 percig főzzük a pörköltalapot, amíg besűrűsödik (közben a vizet pótoljuk, ha nagyon elfőne). A tojásokat kb. 15 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, megpucoljuk és szeletekre vagy gerezdekre vágjuk.

Az elkészült pörköltalapba tesszük a tojásokat, és 2-3 perc alatt összeforraljuk. Óvatosan megkeverjük, hogy a tojások ne nagyon sérüljenek. Ízlés szerint tálaláskor tejfölt is adhatunk hozzá.

Főtt burgonyával, tésztával, galuskával tálalhatjuk. Savanyúság is finom lehet hozzá, mint minden más pörkölthöz is.

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

2 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

2 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

2 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago