töltött káposzta és palacsinta fesztivál
Forrás: Port.hu

Október 30 és november 1 között a töltött káposztáé és a palacsintáé a főszerep: a Töltött káposzta és palacsinta fesztivál megszámlálhatatlan finomsággal várja a kilátogatókat, csak győzzük meg is enni.

A töltött káposztában és a palacsintában bár első látásra nem sok közös van, egy azért mégis: nem szégyen belőle annyit enni, amennyi csak jólesik, hiszen kevés finomabb étel van náluk. Budapesten a Gesztenyés kertben legalább semmiképp.

A várakozást enyhítendő mutatunk is egy igen laktató töltött káposzta receptet:

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 közepes db káposztalevél (savanyú)
  • 0.5 kg darált sertéshús
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 20 dkg kolbász
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 20 dkg rizs (főtt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 5 db babérlevél
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 ek sertészsír
  • 2 l víz (kb.)
  • só ízlés szerint
töltött káposzta és palacsinta fesztivál | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Forrás Nosalty

A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk és száraz serpenyőben kisütjük. A kisült zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, amihez hozzáadjuk az apró szeletekre vágott fokhagymát is.

A darált húst egy nagyobb keverőtálba rakjuk, amihez hozzátesszük a főtt rizst, a korábban megdinsztelt hagymát, sózzuk és borsozzuk, majd őrölt köménnyel és fűszerpaprikával fűszerezzük. Belekeverjük a kisütött szalonnadarabokat és kézzel alaposan összedolgozzuk, végül kb. 1 dl vízzel fellazítjuk a masszát.

A savanyú káposztát egyszer átmossuk, majd egy nagyobb edény aljára szórunk belőle, amire még dobunk pár babérlevelet. Erre a rétegre jöhet pár szelet kolbász – ha szeretnénk – és az utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta.

A savanyú káposzta levelekbe beletöltjük a tölteléket, és szép sorjában egymás mellé helyezzük őket. E fölé jöhet egy újabb káposztás-babérleves kolbászréteg. Ha maradna még a töltelékből, amihez már nincs káposzta, akkor nyugodtan gyúrjunk belőle gombócokat, és ezeket tegyük az egész tetejére.

Egy utolsó réteg káposztával fedjük le az egészet, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. Kis lángon kb. 2 órán át főzzük. A legvégén, ha szeretnénk készítsünk hozzá egy rántást, amit a következőképpen csináljunk meg: egy evőkanál zsírt olvasszunk fel egy kis lábosban, erre szórjunk egy evőkanál lisztet, és habverővel keverjük jól össze. A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverjünk még hozzá, és azonnal öntsük a töltött káposzta tetejére.

Óvatosan oszlassuk el a rántást egy fakanállal, és ezután kész is az isteni töltött káposzta. Természetesen mindez nem lenne az igazi, ha nem tejföllel tálalnánk, erről semmiképpen se felejtkezzünk meg!

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: