Így készül a világbajnok grízgaluska

Egyik kedvenc levesbetétünk a grízgaluska, így éppen itt volt már az ideje, hogy róla is szót ejtsünk. 

Bár egy igazán hagyományos ételről van szó, közel sem olyan egyszerű eltalálni az arányokat, nekünk például már rengeteg kemény grízgaluska van a hátunk mögött. Szégyen, nem szégyen, de sokat kísérleteztünk már vele, és azért közel sem lett mindig tökéletes.

Az sem jó, ha túl kemény, de az sem, ha szétesik. A titka talán az, hogy egy tojáshoz három evőkanál búzadarát számoljunk, és keverjünk a masszába egy kevés szódabikarbónát is.

Levesben készítve lesz a legízesebb.

Hozzávalók

A tojásokat üssük egy tálkába, majd villával verjük habosra. Adjunk hozzá sót, kevés szódabikarbónát, és fokozatosan adagoljuk hozzá a búzadarát. Keverjük alaposan össze, sima, tejfölszerű masszát kell kapnunk. Lefedve hagyjuk állni hűvös helyen legalább 30 percig, ennyi idő alatt a gríz jól megszívja majd magát. Ha a massza pihentetés után túl sűrű lesz, hígítsuk kevés levessel.

Egy nagy lábosban forraljunk enyhén sós vizet, és egy evőkanállal szaggassuk bele a galuskákat, majd főzzük meg kis lángon, fedő nélkül körülbelül 15 perc alatt. Közben ne kevergessük, mert összetörik a betét. Mielőtt kivennénk a vízből, vágjunk ketté egyet. Ha homogén, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elkészült.

Lefedve hagyd még pihenni 20 percig.

Borítókép forrása: Cookpad

Recept forrása: Sóbors

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago