A karácsonyi süti receptekből egyszerűen sosem elég, így arra gondoltuk, hogy elhozzuk nektek azokat desszertek, amik nélkül nekünk nem ünnep az ünnep.
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd négy felé szedjük.
Tepsi tetején egyesével megsütjük. Kb. 8-10-perc alatt laponként.
A cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd összekeverjük a grízes krémmel.
A tejet felforraljuk, beletesszük a grízt, levesszük a tűzről és kihűlésig kevergetjük.
Az első lap tetejére rákenjük a krém felét, majd rátesszük a második lapot, ezt pedig lekvárral borítjuk be. Ezután következik a harmadik lap, amit ismét a fehér krémmel kenünk meg, végül pedig rásimítjuk a negyedik lapot.
Ha szeretnénk a tetejét olvasztott tortabevonóval kenjük meg, ám ha viszont ezzel már nem szeretnénk pepecselni, simán porcukorral meghintve is isteni a mézes krémes.
A kifliket karikára vágjuk. A tojássárgáját kiverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet felmelegítjük a vajjal, és hozzáadjuk a kikevert tojás sárgáját, és lassú tűzön szépen besűrítjük.
A darált mákot a citrom héjával összekeverjük, majd beleöntjük a tejes folyadékhoz. Ráöntjük a kifli karikákra, és megvárjuk, hogy megszívja magát kellőképpen. A 26 cm-es tortaformát kibéleljük sütőpapírral, majd belenyomkodjuk a kifliket, és 170 fokon 20-25 percig sütjük.
A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a pudingporral kikeverjük. A tejet felforraljuk, és a tojás sárgájás keverékkel sűrűre főzzük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd a vajjal jól elkeverjük.
A kihűlt guba tetejét megkenjük a krémmel, majd hűtőben pihentetjük. A tetejét pedig ízlés szerint díszítjük.
A diót forró serpenyőbe szórjuk, majd hozzáadjuk a barna cukrot. Folyamatosan kevergetjük, egészen addig, míg a cukor folyékony nem lesz, majd hozzáadjuk a mézet is.
Addig rázogatjuk és sütjük, amíg diónk szépen megkaramellizálódik. Ezután megszórjuk fahéjjal, majd sütőpapírra terítjük, és hagyjuk kihűlni.
Műanyag dobozba rakjuk el, így ugyanis sokáig ropogós marad.
A lisztet a margarinnal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, ügyelve arra, hogy ne olvadjon meg. Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját és a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni előtte az élesztőt). Közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle és kb. 25 dkg-os cipókat készítünk a tésztából. A hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük.
Most pedig jöhet a töltelék! A forrázott mák-vagy diótöltelékhez a vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzzuk, majd hozzáadjuk a mákot, az őrölt fahéjat, a mazsolát, és ha szeretnénk az édes morzsát is. A diótöltelék hasonló módon készül el. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, akkor kimérünk belőle ugyanannyit, amennyi a bejglik súlya.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A töltelékeket a tésztára helyezzük, és elegyengetjük őket. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután jöhet a bejgli tekerés, amit a végén gyengéden meglapítunk. Tepsibe tesszük, és megkenjük 1 tojás, valamint 1 tojássárgája keverékkel. Amikor a tojás rászáradt, akkor még egy rétegben megkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Végül 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
A masszához:
A forgatáshoz:
A massza összetevőit egy nagyobb edénybe helyezzük, és egymás tetejére tornyozzuk őket. Egy külön tányérban kiöntjük a forgatáshoz szánt darált kekszet, amit egy csipetnyi fűszerkeverékkel spékelünk meg.
Ezt követően alaposan összedolgozzuk az alapanyagokat, szépen elnyomkodva a margarint, egészen addig, míg egy egységes masszává nem válik.
Végül pedig nedves kézzel tetszőleges méretű, dundi golyókat formázunk belőlük, majd meghempergetjük a forgatáshoz előkészített darált kekszben. Azonnal tálalhatjuk is! Voilá!
[sc name=”facebook” ]
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…