A gyümölcskenyér elsősorban Karácsony táján kerül az asztalunkra. Bár az ünnepek már jócskán elmúltak, mi a hétköznapokban is szeretjük, ezért most ezzel a recepttel kedveskedünk.
Manapság valóban az asztalok díszeként szolgál a gyümölcskenyér, egykoron azonban böjti süteményként tartották számon és, mint ilyen sem tojást, sem tejet vagy vajat sem tartalmazott. Az eredeti tészta zablisztből, vízből és repceolajból készült. A valódi receptnek tehát már nem sok köze van a mai kandírozott gyümölcsökkel megspékelt, porcukorlepte kelt tésztához. Mi az egyszerűség kedvéért maradtunk az általunk is ismert változatnál.
A gyümölcskenyérhez kell egy jó alaprecept, ha ez megvan, akkor utána úgy variálhatod, ahogy csak szeretnéd. Az asztalt gyümölcsök mellett érdemes kandírozott narancsot, diót vagy, ha maradt egy kis mikuláscsokit belecsempészni a gyümölcskenyérbe, ezektől csak jobb lesz!
Most az alapreceptet mutatjuk, ezt aztán azzal turboyyátok fel, amivel csak szeretnétek!
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 20 dkg aszalt gyümölcsök
A tojások sárgáját, a cukrot és a margarint habosra kavarjuk, majd a lisztet is a masszához szitáljuk.
Az aszalt gyümölcsöket apróra vagdaljuk, és a tésztához adjuk.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztába keverjük.
Sütőpapírral bélelt őzgerincformában, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ízlés szerint tehetünk még bele diót, kandírozott narancsot vagy csokoládét is. Kész is a gyümölcskenyér, amelyet nemcsak Karácsonykor, hanem bármikor érdemes lehet az asztalunkra tenni.