Kezdőlap Hírek Retró nasi a múltból – a sajtos roló

Retró nasi a múltból – a sajtos roló

1759
0
Hirdetés:

A sajtos roló az egyik legjobb péksüti a világon. Itt, ott még kapni a boltokban, virágkorát azonban jó néhány évvel ezelőtt érte. Szerintünk ma is megállja a helyét, vendégváró nasiként pedig pláne ideális.

A házi sajtos roló valóban nagyon finom, azért a bolti verzióval óvatosan kell bánnunk. Az ízetlen kiszáradt tészta és a mű tömlős sajt íz, és a tömérdek margarin…Na ezek azok a dolgok, amelyek miatt sokan talán a mai napig ódzkodnak tőle. A kérdés már csak: vajon milyen, ha jó alapanyagokból és házilag készítik? A válasz szerintünk majd magáért beszél!

A házi sajtos rolót mi egyszerűen nem tudjuk megunni, nem tehetünk róla. Ha ti is így vagytok ezzel, akkor irány a konyha, és készítsétek el ezt a bombabiztos receptet!

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta (én a csökkentett zsírtartalmút szoktam használni)
  • 5 dl tej (1,5%-os zsírtartalmú)
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 25 dkg trappista sajt (lehet edami, vagy aki szereti, fele füstölt is+ reszelt sajt a díszítéshez)
  • 10 dkg teavaj
  • 10 dkg tömlős krémsajt (tejszínes)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojás (kenéshez)

A leveles tésztát hosszában, lehetőleg derelyevágóval kb. 2 centis csíkokra vágjuk, és sütőgyűrűre szépen feltekerjük, úgy hogy picit fedjék egymást a rétegek.

A tésztákat megkenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük.

Amíg a sütőben pirulnak, elkészítjük a krémet: a tejet csomómentesen elkeverjük a lisztttel, és sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a sót.

Belekutyuljuk a lereszelt trappista sajtot, és félretesszük hűlni. Hamár langyosra hűlt belekeverjük először a tömlős sajtot, utána a szobahőmérsékletű vajat, ezeket már géppel is lehet keverni, mert sűrű a krém.

Mire ez megvan, a tészta valószínűleg kihűlt, akkor már lehet is tölteni. Habzsákkal a legegyszerűbb, de sima kávéskanállal is kivitelezhető.

A végeit mártsuk reszelt sajtba, és már  kész is!

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház