Desszert

Kölesfelfújt, a rizskoch kistestvére

Ha szeretitek a rizskoch-ot, a kölesfelfújt is kedvetekre lesz, hiszen ízében nagyon hasonlított a rizses desszerthez, ám annál még krémesebb és rostosabb. 

A köles rostban gazdag gabona, ráadásul szuperül variálható, így érdemes minél többször beiktatni a hétköznapi étkezésbe. Készíthetünk belőle például felfújtat, amelynek íze a rizskoch-hoz hasonló, annyi különbséggel, hogy ezerszer könnyedebb és krémesebb.

Ha tejérzékenyek vagyunk, vagy csak szimplán kerülnénk a tejtermékeket, akkor növényi tejjel készítsük el, ha pedig a cukrot hanyagolnánk – mert mondjuk diétázunk -, válasszuk a nyírfacukrot vagy a természetes juharszirupot.

Fotó: Cookpad

Hozzávalók

200 g köles
1 liter tej
só, cukor, vaníliás cukor- ízlés szerint
5 tojás
vaj
zsemlemorzsa

A kölest 3-szoros mennyiségű tejben megfőzzük. Kevés sóval, ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük.

Közepes lángon, fedő alatt főzzük. Miután levettük a tűzről 15 percig pihentetjük, majd kivesszük a lábosból, feltörjük, hagyjuk kigőzölni.

Ha már langyossá hűlt, akkor a tojások sárgáit kikeverjük ízlés szerint cukorral, melyet a köleshez keverünk, majd a tojásokat kemény habbá verjük.

Egy vajjal kikent tepsit meghintünk zsemlemorzsával, és beleöntjük a köleses keveréket. 165 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Gyümölcsös öntettel a legfinomabb

Gyümölcs öntet:

Az idény gyümölcsöt vagy fagyasztott gyümölcsöt kevés vízzel és cukorral összeforraljuk, étkezési keményítővel sűrítjük.

Kész az isteni kölesfelfújt, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago