körtekrémleves mandulával
Fotó: KFoods

A körtekrémleves önmagában is nagyon finom, különösen, ha egy kevés pirított mandulával is megszórjuk a tetejét. 

Ősszel hódítanak a krémlevesek, hiszen a hűvös, borongós időben különösen jól esik bekuckózni a meleg szobába, és elkanalazni egy finom, forró krémlevest. A körtéből nemcsak desszert készülhet, krémlevesnek is nagyon finom, levesbetét ügyében viszont érdemes maradni az édes vonalon, a pirított mandula például remekül illik hozzá.

Körtekrémleves pirított mandulával

1 kg körte
40 g sütőmargarin
50 g cukor
4 dl mandulatej
3 dl víz
1 db vanília
1 kávéskanál fahéj
4 db szegfűszeg
4 db kardamom
1 citromból nyert citromlé
100 g mandulapehely

1 ek margarin

A körtéket megmossuk, a magházat kivágjuk, feldaraboljuk.

Egy lábosban vajat hevítünk, majd rádobjuk a cukrot, enyhén megkaramellizáljuk.

Ráborítjuk a körtedarabokat, és alaposan átforgatjuk. Hozzáöntjük a mandulatejet és a vizet, majd fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal és egy egész vaníliarúddal ízesítjük.

Körülbelül 20 percig főzzük, ameddig a körte meg nem puhul. Ezután kihalásszuk a a vaníliarudat, a kardamomot és szegfűszeget, majd botmixerrel pürésítjük. Darabosabbra is hagyható, ebben az esetben rövidebb ideig turmixoljuk.

Serpenyőben felhevítünk egy evőkanál margarint, majd rászórjuk a mandulapelyheket, és aranybarnára pirítjuk.

Tálaláskor gazdagon megszórjuk vel a leves tetejét. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: