Mákus guba

A mákos guba az egyik legegyszerűbb desszert, amely tökéletes egy tartalmas leves – esetünkben majd a halászlé – után. A Karácsonyi menüből pedig pláne nem hiányozhat!

A mákos guba nemcsak nagyon ízletes, de az egyik legspórolósabb desszertfélénk is. Maradék kifliből vagy zsemléből nagyon olcsón és egyszerűen összedobható. Eredetileg karácsonyi étel, amelyet abban a hiszemben sütöttek, hogy a sokszemű mák szerencsét és pénzt hoz az újévben.

Mi itt a klasszikusra esküszünk, a mákos guba egyszerűen isteni a vanília sodóval. Kedves Olvasó elő a fakanalakkal, mi már alig várjuk, hogy elkészíthessük az ünnepekre!

Mákos guba A család nagy kedvence imádjuk Mennyei élvezet Ketkes com

Mákos guba

  • 4 db kifli (nagyobb kiflik)
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 15 dkg mák (darált)
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor

Vaníliasodó

  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 1 csapott ek finomliszt
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Kezdjük el melegíteni a tejet. Mindeközben a tojások sárgáját keverjük el a cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsük a tejbe, de ne hagyjuk felfőzni.

A mákot keverjük el porcukorral. Ezután vajazzunk ki egy jénai tálat, majd rétegezzük az aljára a karikára vágott kifliket. Jól locsoljuk meg a tejes keverékkel, és szórjuk hozzá a mákot is. Addig ismételjük ezeket, amíg el nem fogynak az összetevők. Ezután előmelegített sütőben 20-25 percig süssük 180 fokon.

A sodóhoz keverjük ki a tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Ha már kissé habos, adjuk hozzá a lisztet és a tejet. (Mindig kevés liszttel kezdjünk, hogy ne váljon csomóssá.)

Legvégül gőz fölött sűrítsük be a sodót, és már önthetjük is a mákos gubához! Isteni látvány, na és persze íznek sem utolsó! Jó étvágyat hozzá!

Hirdetés: