Melengető mákos gőzgombóc, a hütték ínyencsége

A kelt tésztából készült puha mákos gőzgombóc az osztrák hütték világát idézi. 

Császármorzsa, linzer, bécsi szelet: az osztrák konyha legjava, ám mind közül szerintünk a legfinomabb a meleg gőzgombóc, amely kihagyhatatlan fogás télvíz idején.

A germknödel, vagyis a gőzgombóc általában lekvárral töltve, mákkal és vaníliasodóval leöntve kerül a fáradt túrázók elé. Bár az idei telelésnek minden bizonnyal lőttek, a hütték hangulatos fogását otthoni körülmények között is reprodukálhatjuk.

Fotó Cookpad

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 60 dkg rétesliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • szilvalekvár

A vaníliasodóhoz:

  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt

A tálaláshoz:

  • cukros darált mák

 

A tejet meglangyosítjuk és megfelezzük. Egyik feléhez adunk egy kevés porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A másik feléhez hozzáütjük a 2 tojást, villával elhabarjuk. A lisztet tálba tesszük, elkeverjük benne a sót és a maradék porcukrot, hozzáöntjük a tejes tojást és a felfutott élesztőt, az olvasztott, de már nem forró vajat, és a tésztát robotgéppel szép simára, fényesre dolgozzuk. Cipó formát készítünk belőle, majd langyos helyre tesszük, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kissé átdolgozzuk, vastagabb hurkákat formázunk belőlük, 10-12 darabot készítünk belőle. Bucikat formázunk belőlük, majd konyharuhával letakarva még további 30 percet kelesztjük.

Ezután a bucikat egyesével kinyújtjuk, 1-1 kanál szilvalekvárt teszünk a tésztákra, és először összecsippentjük, majd óvatosan gombóccá formázzuk. Visszatesszük a munkafelületre, konyharuhával letakarjuk, és még 30 percig kelesztjük. .

Egy szélesebb lábasban vizet melegítünk, egy olaj fröcskölése elleni sűrűn szőtt fedőt teszünk rá, és amikor már erős gőz van, akkor a buktákat rátesszük – már amennyi egyszerre lazán elfér, mert még nőni fognak. Egy másik lábassal vagy fedővel fedjük le, hogy a gőz véletlenül se párologjon el, és a gombócokat kb. 15 percig főzzük. Érdemes tűpróbát végezni – ha nem ragad a tűre tészta, akkor már jó.

Közben a vaníliasodóhoz a tojássárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet, alaposan elkeverjük. Ezután mehet hozzá egy kevéske tej, amivel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni, majd ha már forró, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáfolyatjuk a tojássárgás alaphoz. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük.

Az elkészült gőzgombócokat locsoljuk meg az elkészült forró vaníliasodóval, és hintsük meg a cukros mákkal.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago

Sport és Havita kollagén – Tényleg gyorsítja a regenerációt?

Egy intenzív edzés után természetes, hogy szervezetünk fáradt, izmaink, ízületeink pedig regenerációra szorulnak. Sportolóként vagy…

2 hét ago

Hogyan néz ki általánosságban egy generáltervezési folyamat?

A generáltervezési folyamat az építészeti és mérnöki tervezés szinergiáját jelenti. Az összhang és az egymásra…

2 hét ago