5 egészséges köret rizs helyett



A rizs az egyik legkedveltebb köretféle Magyarországon. Számos fajtája ismert, lehet basmati, jázmin, opál rizs, de fekete vagy vörös rizs is. Mi most azonban nem a rizsről kívánunk beszélni, hanem arról, hogy ha már unod, akkor mit fogyassz rizs helyett. Lesz miből válogatni!

Quinoa

  1. A tudatos táplálkozásnak már egy ideje tagja a quinoa, más néven rizsparéj. Úgynevezett álgabona (éppen ezért gluténmentes is), magját és levelét már az inkák is fogyasztották. Meglepően magas a fehérjetartalmú, ellenben alacsony a szénhidráttartalma. Bolívia szegény lakosságának nagy része fogyasztotta a quinoát. A korábban olcsó magok ára mára az európai forgalmazás miatt az egekbe szökött. Így most pont azok nem tudják megvenni, akiknek az alapvető élelmiszere volt.
Quinoa

Bulgur

A bulgur tulajdonképpen tört búza. A teljes érés előtt vagy már az érett búzaszemeket hántolás után előfőzik, kiszárítják a napon, majd összetörik őket körülbelül rizsszem nagyságúra. A hőkezelés során kivált keményítőt leveszik róla, így nem ragad össze, mint a rizs. A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan magas a rosttartalma, B-vitamin és vasban gazdag.

Árpagyöngy

Az árpagyöngy alias gersli hántolt, méret szerint osztályozott árpából készül, amely a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Az árpagyöngyöt használják töltött káposztához, de sólethez is. Emellett a zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga is.

Amaránt

Másik nevén (a talán kevésbé megnyerő) disznóparéj az ősi inka és azték kultúrában a kukorica mellett az egyik fő tápanyagforrásnak bizonyult. 1974-ben indult hódító útjára az amaránt, amikor John Robson, a Michigan-i Egyetem (USA) kutatója kimutatta egészségre gyakorolt különösen jótékony hatásait. jelentős fehérje-és zsírtartalmú, valamint esszenciális aminosavakban is gazdag.

Amaránt magok

Kuszkusz

A berber eredetű kuszkusz hántolt búzából készül, de léteznek kölesből, sárgaborsóból és kukoricából készült változatok is. Ez tulajdonképpen egy tésztaféle, (például mint nálunk tarhonya) a boltokban legtöbbször előgőzölt változatokkal találkozhatunk, amely pillanatok alatt el is készül. A kuszkusz egyébként afrikai gyökerekkel rendelkezik, ugyanakkor az arab világban is közkedvelté vált. Nemcsak ragukhoz készítik, édes változatai is ismertek.

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

8 kényeztető forróital-ötlet az őszi bekuckózáshoz

Ahogy beköszöntenek a hűvösebb őszi napok és az esti sötétedés is hamarabb érkezik, egyre több…

6 nap ago

Mosogató duguláselhárítás: A konyhai mosogató dugulásának megoldása

A konyhai mosogató dugulása egy gyakori és bosszantó probléma, amely bármely háztartást érinthet. A víz…

1 hét ago

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

4 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

4 hónap ago